Laatste kunstje Akinfenwa helpt Wimbledon naar League One

AFC Wimbledon is gepromoveerd naar de League One door op Wembley in de finale van de play-offs Plymouth te verslaan. Adebayo Akinfenwa gooide de wedstrijd in het slot door vanaf de strafschopstip de eindstand op 2-0 te bepalen.

Met zijn indrukwekkende postuur is de Wimbledon-spits een meer dan opvallende verschijning in het Engelse profvoetbal. De 34-jarige aanvaller speelde maandagmiddag wellicht zijn laatste wedstrijd als profspeler, want zijn contract loopt deze zomer af en volgens Engelse media is een contractverlenging onwaarschijnlijk. Akinfenwa begon op de bank, maar liet zich als invaller direct zien.

Akinfenwa stond een minuut binnen de lijnen toen hij een groot aandeel had bij het verdienen van een corner. Uit de hoekschop tikte Lyle Taylor in de 79ste minuut de bevrijdende 1-0 binnen. Voor de 26-jarige spits was het al zijn 23ste treffer van het seizoen in officiële wedstrijden. Akinfenwa tekende voor het slotakkoord, al moest hij wel eerst de bal uit de armen van een ploeggenoot wegnemen. De spits won de discussie en mocht de strafschop nemen. Hij maakte in de tiende minuut van de extra tijd geen fout vanaf elf meter.

De van Derby County gehuurde Nederlander Kelle Roos hield het doel van Wimbledon schoon en had zo een belangrijk aandeel in de zege van Wimbledon, dat volgend seizoen in de League One speelt. Het is voor The Dons de zesde promotie in veertien seizoenen.