Laatste kans Emanuelson bij het Sparta van Italië

Reacties

In een poging zijn loopbaan te reanimeren stapt Urby Emanuelson over naar Atalanta Bergamo. In de kelder van de Serie A moet hij laten zien uit welk hout hij is gesneden. Na een verloren half jaar bij AS Roma kan de Nederlander zich niet weer een mislukking veroorloven.

Laatste kans Emanuelson bij het Sparta van Italië

Atalanta is de vijfde club voor Emanuelson. Geen schokkend aantal voor een 28-jarige speler, maar het is een gegeven dat de multifunctionele Nederlander de afgelopen jaren steeds vaker van club wisselde. De transfer is Emanuelsons vierde mutatie in twee jaar. Milan stalde hem in januari van 2013 bij Fulham, gaf hem na een half jaar in Londen een tweede kans en liet hem afgelopen zomer transfervrij naar Rome vertrekken. Nu is Bergamo Emanuelsons bestemming in een aanhoudende zoektocht naar een basisplaats.

Basisspeler was Emanuelson sinds zijn transfer van Ajax naar Milan in de winter van 2011 geen moment. In Milaan pendelde hij tweeënhalf jaar tussen de basis en de bank en ook zijn half jaar bij Fulham verliep met pieken en dalen. Bij Roma ging het van kwaad tot erger voor de zeventienvoudige international, die in een competitiehelft slechts tot vijftien speelminuten kwam.

Waar Emanuelson in Milaan nog regelmatig meedeed, zoals hier onder Clarence Seedorf, raakte hij in Rome totaal uit beeld.
Waar Emanuelson in Milaan nog regelmatig meedeed, zoals hier onder Clarence Seedorf, raakte hij in Rome totaal uit beeld.

De verklaring voor Emanuelsons Romeinse fiasco is tweeledig. Hij kwam aan het einde van vorig seizoen tot overeenstemming met de Giallorossi, die op dat moment met de chronisch geblesseerde Federico Balzaretti slechts één linksback hadden. Voor Emanuelson was er dus alle reden om perspectief te zien. Maar al snel kwamen de donkere wolken. In dezelfde week dat Emanuelson zijn contract bij Roma tekende, legde de club Ashley Cole vast. Tot overmaat van ramp hengelden de Romeinen vlak voor het sluiten van de markt met José Holebas nóg een linkerverdediger binnen.

Terwijl het seizoen nog op gang moest komen, was Emanuelson van beoogd basisspeler al afgezakt tot derde keus. Aangezien Roma in de transferperiode ook al een blik middenvelders en vleugelaanvallers had opengetrokken, was al snel duidelijk dat Emanuelson ook op die posities geen kans zou krijgen. In Italië kwamen dan ook de opmerkingen dat Emanuelsons rugnummer (82) een verwijzing zou zijn naar zijn plek in de pikorde.

Het Stadio Atleti Azzurri d'Italia, waarin Emanuelson de komende maanden zijn kunsten vertoont.
Het Stadio Atleti Azzurri d'Italia, waarin Emanuelson de komende maanden zijn kunsten vertoont.

Een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden voor Emanuelson, maar de Nederlander gaat niet helemaal vrijuit. De komst van Holebas staat niet los van het feit dat Emanuelson tijdens de voorbereiding geen sterke indruk maakte op trainer Rudi Garcia. Bovendien is de vraag of de stap naar Roma, de Italiaanse vice-kampioen, wel zo'n verstandige keuze was van Emanuelson nadat hij bij het diep gevallen Milan al geen basisplaats had. Achteraf is het echter makkelijk praten. Wie zegt er nou nee tegen een contract in de Eeuwige Stad?

Atalanta is voor Emanuelson een prima club om zijn loopbaan uit het slop te trekken. De club is naar Italiaanse begrippen stabiel, heeft met trainer Stefano Colontuono de langstzittende coach van de Serie A maar staat bovenal bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding. Met een beetje goede wil zou je Atalanta, dat vaak pendelt tussen de hoogste twee divisies, het Sparta Rotterdam van Italië kunnen noemen. De Nerazzurri moeten dit seizoen weer alle zeilen bijzetten om te laten zien dat ze op het hoogste niveau thuishoren. Voor Emanuelson geldt hetzelfde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.