Laat doelpunt Robben basis nieuw succes Bayern

Borussia Dortmund heeft de Duitse beker aan Bayern München moeten laten. Arjen Robben maakte in de 107de minuut het verschil in de meer spannende dan hoogstaande finale in Berlijn (2-0).

Het affiche was veelbelovend, maar het spektakel liet lang op zich wachten in de droomfinale Borussia Dortmund-Bayer München. De eerste helft in Berlijn kende zelfs nauwelijks hoogtepunten.

Borussia Dortmund stelde in aanvallend opzicht teleur en had zo een aandeel in het gebrek aan spektakel. Tekenend was dat Robert Lewandowski pas in de laatste minuut van de eerste helft de enige grote kans kreeg voor BVB. De Poolse spits, die volgend jaar voor Bayern speelt, schoot over.

Een doelpunt was een hard gelag geweest voor de Beierse formatie gezien het overwicht. Maar ook de ploeg van trainer Josep Guardiola had alle moeite gevaar te stichten. De vergeefse penaltyclaim van Arjen Robben was een van die weinige dreigende momenten.

Bayern incasseerde voor rust wel een andere tegenvaller. Aanvoerder Philipp Lahm moest na een half uur worden gewisseld vanwege een voetblessure. Dat nieuws zorgde ook voor zorgen bij bondscoach Joachim Löw, die na de eerste diagnose opgelucht kon ademhalen. De schade valt mee.

De tweede helft kende beduidend meer leven. Zo dacht Mats Hummels na ruim een uur (in buitenspelsituatie) ook te hebben gescoord voor Dortmund, maar in de ogen van de arbitrale leiding had Dante de bal op tijd uit het Beierse doel geschoten. Herhalingen wezen uit dat de bal zo goed als zeker over de doellijn geweest moest zijn. Later zag Robben een kans door een reflex van BVB-doelman Roman Weidenfeller onschadelijk gemaakt worden, waardoor verlengingen de uitkomst moesten bieden.

De Oranje-international tekende uiteindelijk wél voor de beslissende treffer in de noodzakelijke verlenging. De aanvaller profiteerde in de 107de minuut van onachtzaamheid bij de defensie van Dortmund. Hummels en Lukasz Piszczek verzuimden in te grijpen bij een voorzet van Jérôme Boateng, zodat Robben bij de tweede paal de cruciale eerste goal kon maken en zo Bayern de dubbel bezorgde. De 2-0 van Thomas Müller bevestigde dat alleen maar.