Kunstzinnig doelpunt bezorgt Dortmund koppositie na povere pot

Borussia Dortmund is in elk geval de komende uren koploper in de Bundesliga. De ploeg van Edin Terzic won vrijdagavond met 1-0 van Werder Bremen. Een weinig onderhoudende pot voetbal werd beslist door een schitterend doelpunt.

Borussia Dortmund
1 - 0
Werder Bremen

Bij Borussia Dortmund kreeg Donyell Malen een basisplek, de Noord-Hollander zorgde voor het eerste gevaar. Michael Zetterer, de reservedoelman van de groen-witten, kon de poging zonder noemenswaardige problemen keren. Zoals de bezoekers sowieso makkelijk overeind bleven. Het lukte de thuisploeg niet om spits Niclas Füllkrug, overgekomen van Werder, in stelling te brengen.

Probleemloos haalde Werder de rust, een opmerkelijk maar onschuldig moment daargelaten. Ook na rust was de eerste kans voor Malen, die nu voorlangs schoot. Het beslissende moment in de pot volgde halverwege de tweede helft en het was uitgerekend een in Bremen geboren speler die scoorde. En dat op kunstzinnige wijze: een ongekend fijn steekballetje van Emre Can belandde bij Julian Brandt, die de bal beheerst over Zetterer heen stiftte: 1-0.

Spectaculair werd het ook daarna niet. Justin Njinmah kreeg een aardige kans op 1-1, Felix Nmecha op 2-0, maar het zou bij dat ene doelpunt blijven. Een herhaling van het absurdistische slot in hetzelfde affiche van vorig jaar – Dortmund gaf na 89 minuten nog een 2-0 voorsprong helemaal weg om zelfs met 2-3 te verliezen – bleef uit, zagen 80.000 opgeluchte toeschouwers toen Felix Brych affloot.

Dortmund is dit seizoen nog ongeslagen en is vrijdagnacht zelfs koploper, al is de klein dat ze dat over 24 uur nog zijn. Eerste achtervolger Bayer Leverkusen lost Dortmund af met minstens een punt uit tegen VfL Wolfsburg. Ook Bayern München (uit naar FSV Mainz 05) en VfB Stuttgart (uit naar Union Berlin) hebben zaterdag de kans om de geel-zwarten voorbij te gaan op de ranglijst.