Kuijt schiet Feyenoord in verlenging naar laatste acht

Feyenoord heeft zich op zijn tandvlees geplaatst voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Dirk Kuijt zorgde kort voor het einde van de verlenging voor de beslissing tegen Willem II: 2-1. Die verlenging was al afgedwongen door een zeer late treffer van Tonny Vilhena.

De 35-jarige aanvaller, die afgelopen zomer na negen jaar terugkeerde bij Feyenoord, zorgde vanaf elf meter voor de overwinning van Feyenoord. Kuijt benutte een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Dries Wuytens - die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg - op Michiel Kramer. Met tien tegen elf werd het in de resterende speeltijd niet meer spannend.

Vejinovic
Feyenoord had de vorige bekerduels gewonnen van PEC Zwolle (3-0) en Ajax (1-0) en ging in De Kuip op jacht naar een ticket voor de kwartfinale. Dat deed trainer Giovanni van Bronckhorst met Marko Vejinovic terug op het middenveld van de Rotterdammers.

Diezelfde Vejinovic stond na 25 minuten aan de basis van het Tilburgse doelpunt. Hij schoof de bal in een vroeg stadium van de opbouw zomaar in de voeten van Lucas Andersen. De Deen legde met een schaarbeweging Sven van Beek in de luren en passeerde voormalig Willem II-doelman Kenneth Vermeer met een tegendraads schot: 0-1. Het was voor Feyenoord de eerste achterstand in een thuiswedstrijd dit seizoen.

Kenneth Vermeer baalt na de tegentreffer van Lucas Andersen, maar tegen zijn oude club boog Feyenoord in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi de achterstand om in een overwinning.

Lang leek het erop dat de Rotterdammers deze achterstand niet meer goed konden maken. Eljero Elia, die tijdens de 1-0 thuiszege op Willem II in de Eredivisie de enige goal maakte, en Kuijt zagen voor rust hun pogingen stranden. In de tweede helft zorgden Kramer (kopbal voorlangs) en een schot van Karim El Ahmadi (naast) voor gevaar, maar de grootste kansen waren na rust voor de bezoekers.

Zivkovic
Willem II kreeg via een andere Ajax-huurling, Richairo Zivkovic, twee enorme kansen om het duel in het slot te gooien. Omdat de invaller dat naliet, bleef het lang spannend. Twee minuten voor tijd kon De Kuip eindelijk juichen. Een steekpass van Elia kwam terecht bij Vilhena, die slim bij Wuytens wegliep en doelman Kostas Lamprou, ex-Feyenoord, passeerde met een droge schuiver: 1-1.

In de verlenging deden beide clubs weinig voor elkaar onder. Feyenoord domineerde, maar grote kansen leverde dat niet op. Aan de andere kant kreeg Zivkovic in de tegenaanval wéér een mogelijkheid, maar de aanvaller stuitte op Vermeer. Ook een vierde grote kans was niet aan Zivkovic besteed. Omdat Kuijt in de 119e minuut wel koel bleef, gaat Feyenoord net als HHC Hardenberg, FC Den Bosch, Roda JC Kerkrade, FC Utrecht, AZ, VVSB en PSV in de koker voor de loting. Zodoende is de eerste bekerwinst sinds 2008 dus nog een optie.

Het moment van de gelijkmaker twee minuten voor tijd: Tonny Vilhena zorgt voor grote vreugde.