Kuijt: 'Denk niet dat de Turken ons lekker laten slapen'

Dirk Kuijt kijkt vol verwachting uit naar de WK-kwalificatie-interland van Oranje komende dinsdag in een volgepakt Sükrü Saraçoglu-stadion. De aanvaller van Fenerbahçe speelt in Istanbul een thuiswedstrijd, die voor de Turken bij een zege zo goed als zeker tot plaatsing voor de play-offs om een WK-ticket leidt.

Kuijt: 'Denk niet dat de Turken ons lekker laten slapen'

'De sfeer en ambiance zullen denk ik zelfs vijandig zijn, maar ook dat is voor onze ploeg een goede ervaring', vertelt Kuijt aan het ANP. 'Ik denk niet dat ze ons lekker zullen laten slapen. Het wordt mijn eerste Turkije-Nederland en ik kijk er erg naar uit. De sfeer zal in ieder geval heel mooi zijn', aldus de aanvaller van Fenerbahçe, die in Turkije met vijf goals de topschuttersranglijst aanvoert. Overigens is het duel van dinsdag uitverkocht, waardoor er 50.500 toeschouwers zullen zijn.

In het allereerste kwalificatieduel won Oranje in Groep D nipt met 2-0 van de Turken. 'We hebben toen allemaal kunnen zien dat ze best een goede ploeg hebben. Daarna is het een stuk minder gegaan, maar de laatste drie duels hebben ze allemaal gewonnen', weet de Katwijker.

Kuijt: 'Turkije staat op z'n kop, ze zullen er alles aan doen om de play-offs te halen. Ik had mijn Turkse ploeggenoten al beloofd dat we onze plicht zouden doen', doelt hij op de monsterzege van Oranje op Hongarije, dat door de 8-1 de tweede plaats moest afstaan. 'Maar dat is het enige hoor, ze zullen het nu verder zelf moeten verdienen. Wij willen ook winnen om bij de bovenste zeven op de wereldranglijst te komen, daar gaan we voor.'

Dirk Kuijt en Wesley Sneijder, allebei actief in Turkije. Dat land is dinsdag de tegenstander van Oranje.
Dirk Kuijt en Wesley Sneijder, allebei actief in Turkije. Dat land is dinsdag de tegenstander van Oranje.

Voor Kuijt, die sinds 2012 voor Fener uitkomt, kan het treffen met de Turken zijn 98ste interland worden. Dat zou betekenen dat de aanvaller nog dit kalenderjaar, door in de oefeninterlands tegen Japan en Colombia ook nog in actie te komen, zich kan voegen bij De Club van Honderd. Tot op heden bestaat het selecte gezelschap dat honderd of meer interlands achter de naam heeft staan alleen uit recordinternational Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (107), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101).

Voor Wesley Sneijder is het duel van dinsdag eveneens bijzonder. Hij treft dan Fatih Terim. De Turkse bondscoach was tot voor kort nog zijn trainer bij Galatasaray, de aartsrivaal van Fenerbahçe.

'Dat ga ik maar eens op een heel bijzondere manier ervaren', doelt Sneijder in gesprek met de NOS op het weerzien met Terim. 'Er staat veel op het spel voor de Turken.' Ook Sneijder verwacht een gebroken nacht. 'Reken daar maar op. Het hoort erbij.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen