Kuijt al ruim negen uur zonder doelpunt in Oranje

Als het Nederlands elftal vrijdagavond aantreedt tegen Hongarije is het precies twee jaar geleden dat Dirk Kuijt een doelpunt maakte als international. De Katwijker wacht inmiddels al ruim negen uur op een treffer, zijn langste doelpuntendroogte ooit in Oranje.

Op 11 oktober 2011 kwam Kuijt voor het laatst tot scoren voor Nederland. In de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Zweden (3-2 verlies) zette hij Oranje in de vijftigste minuut nog op voorsprong (1-2). Daarna volgden 564 minuten zónder treffer in de nationale ploeg (9,4 uur).

Die reeks behelst inmiddels al veertien opeenvolgende interlands, waarin Kuijt vaak als invaller moest opdraven. Na zijn laatste treffer in Oranje speelde hij slechts drie interlands van begin tot einde mee: de oefenduels met Zwitserland (0-0), Engeland (2-3 uitzege) en Duitsland (0-0).

Kuijt, die vrijdag tegen Hongarije in de basisploeg begint als Robin van Persie niet tijdig hersteld is van zijn teenblessure, kan moed putten uit zijn eerdere duels met de Oost-Europeanen. Samen met Macedonië is Hongarije zijn favoriete tegenstander als international (drie goals).

Twee daarvan kwamen tot stand in de thuiswedstrijd van 29 maart 2011, die eindigde in een knotsgekke 5-3 zege voor Oranje. Kuijt besliste het EK-kwalificatieduel toen met zijn goals in de 78ste en 81ste minuut in het voordeel van het Nederlands elftal. De aanvaller van Fenerbahçe speelde tot dusverre 96 interlands waarin hij 24 keer scoorde.