Krul zal tegen PSV eindelijk 'club van Hasselbaink' verlaten

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Landskampioen PSV wacht een op papier lastige uitwedstrijd tegen AZ.

Krul zal tegen PSV eindelijk 'club van Hasselbaink' verlaten
Speelronde: 21
Aftrap: zaterdag 4 februari, 19.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük 

• AZ ging afgelopen week onderuit bij Vitesse en lijkt zich op te moeten maken voor een strijd om de vierde plaats. PSV liet in 2017 nog geen punt liggen, maar omdat Feyenoord en Ajax dat evenmin deden, hebben de Eindhovenaren nog niets van hun achterstand goed kunnen maken.

• 38 keer eerder kruisten AZ en PSV in Eredivisie-verband de degens in Alkmaar. De thuisploeg noteerde dertien zeges, waar PSV tot zestien overwinningen kwam. Negen keer bleef een winnaar uit.

• Een historische editie van AZ - PSV vond plaats in het seizoen 2008/09. De Alkmaarders hadden de eerste twee wedstrijden verloren en stonden onder hoogspanning. Na de 1-0 overwinning op PSV (treffer van Maarten Martens) stoomde de ploeg van trainer Louis van Gaal door naar de landstitel.

• AZ is weleens toe aan een succesje in eigen huis. Van de laatste zes thuiswedstrijden in de Eredivisie wonnen de Alkmaarders er slechts één, op 27 november tegen Heracles Almelo (5-1). Wel bereikte AZ tussendoor de halve eindstrijd in het KNVB-bekertoernooi door in Alkmaar af te rekenen met SC Heerenveen (1-0).

Héctor Moreno velde tijdens de wedstrijd in Eindhoven begin dit seizoen het vonnis over AZ: 1-0.
Héctor Moreno velde tijdens de wedstrijd in Eindhoven begin dit seizoen het vonnis over AZ: 1-0.

• Opmerkelijk is dat de laatste acht AZ-goals in de Eredivisie allemaal na rust vielen. De laatste treffer van de Alkmaarders in de eerste helft viel op 3 december in de uitwedstrijd tegen Excelsior (3-3). Muamer Tankovic was de maker.

• Van alle clubs in de Eredivisie is PSV momenteel het langst ongeslagen. De Eindhovenaren verloren op 18 september 2016 voor het laatst, toen Feyenoord met 0-1 triomfeerde in het Philips Stadion. Sindsdien verloor PSV veertien Eredivisie-wedstrijden achter elkaar niet. Waarom de Eindhovenaren dan toch op acht punten van koploper Feyenoord staan? De zeven gelijke spelen hangen als een molensteen om de nek van PSV.

• Tim Krul maakt zijn debuut voor AZ. De doelman speelde nog nooit in de Eredivisie, hoewel hij al acht interlands achter zijn naam heeft staan. Verlaat Krul dan eindelijk de club met onder anderen Jerrel Hasselbaink en Jordi Cruijff: spelers die nooit in de Eredivisie speelden, maar wel in Oranje?

• PSV bleef afgelopen week tegen Heracles Almelo (1-2 winst) voor de 23ste keer op rij ongeslagen in een uitwedstrijd in de Eredivisie. De huidige generatie van de Eindhovenaren kan tegen AZ het record alleen in bezit krijgen - en daarmee de generatie uit 2004 en 2005 uit de boeken spelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.