Nederland walhalla voor huurlingen: teller op 101

Reacties

Nederland is het paradijs voor huurlingen. Momenteel zijn 101 huurlingen in de vaderlandse competities actief. Vooral Engelse grootmachten 'dumpen' hier massaal hun talenten.

Nederland walhalla voor huurlingen: teller op 101

Het was niet meer dan een voetnoot in al het transfergeweld. Bij 36 procent van de transfers - oftewel 53 spelers - die de KNVB de afgelopen maand noteerde, betrof het een overgang op huurbasis. VI berekende dat daarmee het aantal huurlingen in Nederland op 101 uitkomt.

In de Jupiler League zijn momenteel 45 spelers actief die door hun eigenlijke werkgever verhuurd worden. Koploper is onmiskenbaar NAC Breda dat inmiddels negen (!) huurlingen telt.

Wie zijn die huurlingen? Denk aan FC Twente-spits Jari Oosterwijk die zijn geluk gaat beproeven bij NAC Breda of PSV'er Rai Vloet die zijn wedstrijden afwerkt bij FC Eindhoven. Toch zijn er ook 22 huurlingen bij die een buitenlandse broodheer hebben. In de Eerste Divisie kom je tegenwoordig spelers van Manchester City, Arsenal en Galatasaray tegen.  

Huurlingen in de Eredivisie
Seizoen Totaal aantal huurlingen Huurlingen vanuit Engeland
2012/13 35 6
2013/14 53 12
2014/15 52 8
2015/16 50 14
2016/17 56 23

Op het hoogste niveau in Nederland is dat nog extremer. Eerst de droge cijfers: de vaderlandse Eredivisie telt momenteel 56 huurlingen. Dat zijn vijf complete elftallen aan gehuurde spelers en dan kun je er ook nog eentje op de bank zetten. Het is allang niet meer enkel Vitesse dat veel spelers huurt. Bij de Arnhemmers staat de teller momenteel op zes, dat zijn er precies evenveel als bij Roda JC en PEC Zwolle.

Waren huurlingen voorheen talenten van Feyenoord die bij Excelsior werden gestald, nu komen ze vooral uit Engeland. 23 van de 56 huurlingen die de Eredivisie telt, zijn afkomstig uit Groot-Brittannië. We kunnen gerust spreken van een bijzondere trend.

In het seizoen 2012/13 noteerde de Eredivisie nog 35 huurlingen, waarvan er zes uit Engeland afkomstig waren. Goed voor zo'n zeventien procent. Tegenwoordig is het aandeel ruim 41 procent en dan hebben we Sinan Bytyqi nog niet eens meegerekend. De Manchester City-huurling werd een jaar verhuurd aan Go Ahead Eagles, maar keerde met een hartkwaal terug naar Engeland.

Europese grootmachten
Nieuw is het niet, Engelse clubs die hun spelers in Nederland achterlaten. Voor Britse talenten is er geen eigen profcompetitie om zich te ontwikkelen. Het Nederlandse voetbal lijkt een ideale uitvalsbasis. Het is er minder hard dan op pakweg het vierde niveau van Engeland en je mag er zo nu en dan een fout maken.

Het huurleger van Manchester City
Speler Club
Oleksandr Zinchenko PSV
Shay Facey SC Heerenveen
Yaw Yeboah FC Twente
Enes Ünal FC Twente
Bersant Celina FC Twente
Ashley Smith-Brown NAC Breda
James Horsfield NAC Breda
Manu Garcia NAC Breda
Brandon Barker NAC Breda
Thomas Agyepong NAC Breda

Niet Chelsea maar Manchester City is de grootste Britse verhuurder in Nederland. The Blues mogen dan een samenwerking hebben met Vitesse, City heeft NAC Breda. Momenteel lopen er liefst vijf spelers die in theorie in de basis bij Pep Guardiola hadden kunnen lopen in Brabant rond.

Dat het niet enkel om talenten gaat bewijzen PSV en Ajax. Zo hebben Marco van Ginkel en Siem de Jong zich al bewezen in de Eredivisie, evenals Bertrand Traoré. Ook Tim Krul kunnen we met z'n 28 jaar geen belofte meer noemen. Hij vond deze winter onderdak bij AZ.

Het huurleger van Chelsea
Speler Club
Marco van Ginkel PSV
Bertrand Traoré Ajax
Muhktar Ali Vitesse
Lewis Baker Vitesse
Matt Miazga Vitesse
Nathan Vitesse
Danilo Pantic Excelsior

Gunners
Dat Manchester City en Chelsea de Nederlandse markt kennen is bekend, maar ook Arsenal en Liverpool beginnen zich te mengen. The Gunners hebben inmiddels al zes spelers in Nederland rondlopen. Zo maakt Kelechi Nwakali een sterke indruk bij MVV Maastricht en wordt in Deventer veel verwacht van Dan Crowley. (Stef de Bont & Bas van den Hoven)

Het huurleger van Arsenal
Speler Club
Dan Crowley Go Ahead Eagles
Gedion Zelalem VVV-Venlo
Aaron Eyoma FC Volendam
Tafari Moore Jong FC Utrecht
Stefan O'Connor MVV Maastricht
Kelechi Nwakali MVV Maastricht
Het huurleger van Liverpool
Speler Club
Pedro Chirivella Go Ahead Eagles
Taiwo Awoniyi NEC Nijmegen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.