Kroatië en Italië balen van kraker achter dichte deuren

Reacties

Het EK-kwalificatieduel tussen Kroatië en Italië wordt vrijdagavond in meerdere opzichten een bijzondere wedstrijd. Het treffen is cruciaal in Groep H, maar publiek zal er in Split niet aanwezig zijn. Tot onvrede van beide partijen.

Kroatië en Italië balen van kraker achter dichte deuren

Dat heeft alles te maken met het heenduel in Milaan (1-1, foto). Die wedstrijd werd ontsierd doordat de Kroatische fans vuurwerk op het veld gooiden. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers besloot het duel daarom tot twee keer toe stil te leggen. Als gevolg van het wangedrag mogen er vrijdagavond dus geen toeschouwers bij de kraker - Kroatië en Italië gaan aan kop met respectievelijk dertien en elf punten - aanwezig zijn.

En dat terwijl beide ploegen de steun goed kunnen gebruiken: de winnaar neemt afstand van nummer drie Noorwegen en zet zo een grote stap richting rechtstreekse plaatsing voor het EK 2016 in Frankrijk. 'Toch zal het nog niet de beslissing zijn, wat het resultaat ook wordt', meent bondscoach Antonio Conte van Italië. 'Het wordt in ieder geval niet echt leuk om zonder fans te spelen, dat is voor zowel ons als Kroatië een behoorlijke handicap. Ach, de spelers zullen de instructies van de trainers nu wél goed kunnen horen', grapte de coach nog.

Ook ging Conte in op de rol van routinier Andrea Pirlo. Over de opstelling en tactiek wilde hij nog weinig kwijt, behalve: 'Gaat Pirlo spelen? Ja. Ik heb met hem gepraat, hij heeft nog steeds het enthousiamse van een klein kind. Er is voor mij geen twijfel dat hij doorgaat met voetballen.' De geruchten dat Pirlo verdergaat in de Amerikaanse MLS worden steeds groter. 'Als hij dat inderdaad doet, zullen we moeten praten over zijn rol in de nationale ploeg', waarschuwde Conte. 'Maar zo ver is het nog niet.' Italië moet het overigens doen zonder middenvelders Daniele De Rossi en Marco Verratti.

Favoriet
Ook de Kroaten zijn - uiteraard - niet blij met het ontbreken van supporters. 'We hebben ze nodig, maar hoewel ze er niet bij zijn accepteren we de favorietenrol', is aanvoerder Darijo Srna duidelijk. 'Ik kan me goed voorstellen wat voor gekkenhuis het zou zijn als het stadion vol zou zitten, dus het is eeuwig zonde dat we achter gesloten deuren spelen. Als we scoren, hebben we niemand om dat mee te vieren.'

Bondscoach Niko Kovac hield zich wat meer op de vlakte. 'Er is geen duidelijke favoriet', begon hij. 'Dat het een wedstrijd zonder supporters is, is zonde. Maar laten we onszelf concentreren op de wedstrijd zelf', besprak hij de opmerkelijke situatie. Net als Italië moet ook Kroatië wat spelers missen. 'Dat is logisch, na zo'n lang en zwaar seizoen. We hebben het heenduel teruggekeken, maar de kans is groot dat ook zij wat aanpassingen moeten doen. Maar we zijn klaar voor ze. Zij kunnen ons niet verrassen, maar ik denk dat wij dat andersom ook niet kunnen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.