Groep H: hoofdrol Kuipers, Malta volgt mede-dreumesen

In Milaan was zondag onverwacht een hoofdrol weggelegd voor Bjorn Kuipers. De Nederlandse arbiter legde het EK-kwalificatieduel Italië-Kroatië in Groep H tot twee keer toe stil omdat supporters van de bezoekers vuurwerk op het veld gooiden. De topper eindigde in 1-1.

Italië kwam al in de elfde minuut op voorsprong via Antonio Candreva, die zijn eerste interlanddoelpunt liet noteren na terugleggen van Simone Zaza. Kort daarna kwam Kroatië langszij. Ivan Perisic trof doel na een zeldzame blunder van de ervaren Italiaanse doelman Gianluigi Buffon, die over de bal heen dook.

Kuipers legde het duel in de eerste helft al twee minuten stil, omdat fans van Kroatië het veld bestookten met vuurwerk. Ook na de rust waren de Kroaten beter dan de Italianen, maar tot een tweede doelpunt kwam het niet. Aan de overkant kon ook invaller Graziano Pellè geen doorbraak forceren namens de Azzurri.

In de 71ste minuut zag Kuipers zich genoodzaakt de wedstrijd opnieuw te onderbreken, nadat Kroatische supporters andermaal vuurwerk op het veld hadden gegooid. Na een afkoelingsperiode van een minuut of vijf werd het duel uitgespeeld. Italië en Kroatië hebben nu beide tien punten na vier duels. De Kroaten zijn vanwege hun betere doelsaldo koploper.

Bulgarije - Malta 1-1
Malta zorgde voor een stunt door op bezoek in Bulgarije een puntje te pakken. Daarmee voltooit het dwergstaatje de droomweek der dreumesen, na het eerdere succes van San Marino (0-0 tegen Estland), de Faerøer (0-1 zege op Griekenland) en Liechtenstein (0-1 winst in Moldavië).

Bulgarije nam al snel een voorsprong via Andrey Galabinov , waarna Malta in de tweede helft vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte kwam. Clayton Failla was trefzeker. Ivelin Popov kreeg in de slotfase een enorme kans op de winnende treffer, maar de Bulgaarse aanvoerder liet een penalty onbenut. Hij schoot huizenhoog over. Het is Malta's eerste puntje in de kwalificatiereeks, waardoor het de laatste plaats overdoet aan Azerbeidzjan. Bulgarije staat met vier punten vierde.

Azerbeidzjan - Noorwegen 0-1
Noorwegen boekte een waardevolle zege in Azerbeidzjan, dat door de nederlaag na vier duels nog steeds puntloos is. Het enige doelpunt kwam in de 25ste minuut op naam van Havard Nordtveit. De Noren hebben nu negen punten na vier duels, waardoor zij derde staan achter Italië en Kroatië, die allebei een punt meer hebben.