Groep H: Pellé matchwinner op Malta, voetbalshow Kroatië

Italië en Kroatië liggen na drie duels perfect op koers voor het EK 2016 in Frankrijk. Beide landen wonnen maandagavond ook hun derde duel in Groep H. De Kroaten hadden het pleit tegen Azerbeidzjan al na één helft beslecht, op Malta was er een hoofdrol voor Graziano Pellè.

Malta – Italië 0-1
Pellè was bij zijn debuut meteen belangrijk voor de Azzurri. De 29-jarige spits deed wat hij dit seizoen al deed voor Southampton: scoren. Na 23 minuten gaf de ex-Feyenoorder een vervolg aan zijn vijf treffers voor The Saints door op de juiste plaats te staan, nadat Leonardo Bonucci een rebound had afgedwongen met een kopbal.

De treffer van Pellè had zich even daardoor al aangekondigd toen hij uit een voorzet van Manuel Pasqual tegen de lat kopte. De linksback van Fiorentina bracht ook Giorgio Chiellini - tegen Azerbeidzjan (2-1) nog maker van alle goals - in stelling, maar de verdediger van Juventus raakte de paal.

Nadat Malta in de 28ste minuut ook nog met tien man was komen te staan door een rode kaart voor Michael Mifsud, leek de weg naar een monsterscore vrij voor de Azzurri. Doelpunten bleven echter uit. In de 73ste minuut kreeg ook Bonucci bovendien nog rood van arbiter Ovidiu Hategan. De verdediger van Juve mist daardoor volgende maand de kraker tegen Kroatië.

Kroatië – Azerbeidzjan 6-0
Kroatië kende een makkelijke avond in de thuiswedstrijd tegen Azerbeidzjan. Al na één helft was duidelijk dat de overwinningen op Malta (2-0) en Bulgarije (1-0) een vervolg zouden krijgen. Andrej Kramaric schoot al na tien minuten een voorzet van Darijo Srna binnen. Het was voor de 23-jarige spits de tweede goal in zijn eerste drie interlands.

Kroatië maakte er vervolgens een voetbalshow van in Osijek en scoorde in het laatste kwartier voor rust nog drie keer. Ivan Perisic kopte raak uit een vrije trap van Ivan Rakitic en deed dat daarna nogmaals op aangeven van Danijel Pranjic. Marcelo Brozovic zorgde voor 4-0 uit een pass van Luka Modric, die in de tweede helft zelf vanaf de stip voor 5-0 zorgde. Kort daarna scoorde Rashad Sadygov nog in eigen goal.

Noorwegen – Bulgarije 2-1
Met de vijftienjarige Martin Ødegaard op de bank kwam Noorwegen na dertien minuten op voorsprong dankzij Tarik Elyounoussi (ex-SC Heerenveen) op het spoor van de tweede zege in deze EK-kwalificatiereeks. Nikolay Bodurov kopte vlak voor rust echter de gelijkmaker binnen uit een hoekschop.

Nadat Ødegaard na ruim een uur alsnog in het veld was gekomen en met zijn leeftijd van vijftien jaar en driehonderd dagen de jongste speler ooit in een EK-kwalificatieduel werd, grepen de Noren alsnog de zege. Håvard Nielsen groeide op aangeven van Per Ciljan Skjelbred uit tot matchwinner in het Ullevaal Stadion.

Door de resultaten in Groep H gaan Kroatië en Italië gezamenlijk aan kop. Noorwegen volgt op de derde plaats met zes punten, Bulgarije staat vierde met drie punten. Malta en Azerbeidzjan hebben met nul punten logischerwijs weinig in te brengen.