Groep H: Chiellini alsnog de held, Kroaten gelukkig

Italië is dankzij Giorgio Chiellini ontsnapt aan een puntenverlies tegen Azerbeidzjan en gaat met het eveneens succesvolle Kroatië aan kop in Groep H van de EK-kwalificatie.

Italië – Azerbeidzjan 2-1
Mede vanwege blessureleed werd Andrea Pirlo overgehaald om terug te komen op zijn beslissing te stoppen als international. Een kwartier voor het einde verliet de spelmaker onder begeleiding van een staande ovatie het veld.

De ervaren spelmaker had laten zien nog van grote waarde te kunnen zijn voor Italië. Uit zijn corner brak Giorgio Chiellini op slag van rust de ban tegen Azerbeidzjan, al bood keeper Kamran Agayev de helpende hand door in de fout te gaan bij de voorzet.

Met Pirlo aan de kant leek het toch mis te gaan voor Italië. De gelukkige Chiellini werd de schlemiel door de bal achter zijn eigen doelman Gianluigi Buffon te werken om uiteindelijk toch als matchwinner van het veld te stappen. De verdediger voorkwam in de 82ste minuut met een rake kopbal een blamage na een voorzet van Sebastian Giovinco.

Bulgarije – Kroatië 0-1
Nikolay Bodurov zal met een slecht gevoel terugkijken op de wedstrijd tegen Kroatië. Met zijn eigen doelpunt in de 36ste minuut was de Bulgaarse verdediger verantwoordelijk voor de nederlaag in Sofia tegen Kroatië, dat met de tweede zege op rij met Italië aan kop gaat in Groep H.

Malta – Noorwegen 0-3
Noorwegen heeft zich hersteld van de valse start van de EK-kwalificatie tegen Italië (0-2). Het ging ten koste van Malta, dat zich op eigen veld al na 26 minuten weinig illusies meer hoefde te maken. Mats Møller Dæhli en Joshua King hadden de Noren in een tijdsbestek van vijf minuten een fijne marge gegeven. Met de rake kopbal kort na rust van King was het pleit definitief beslecht.