Koude douche voor Heracles bij Europees debuut

Heracles Almelo is donderdag in de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen het Portugese FC Arouca. De Nederlandse Europa League-debutant liet zich in de slotfase verrassen.

De thuiswedstrijd tegen de Portugese opponent betekende voor Heracles zijn Europese debuut en Jaroslav Navrátil kreeg al in de tweede minuut een levensgrote kans om het eerste optreden extra glans te geven. De snelle buitenspeler kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten, maar vergat vervolgens kalm te blijven oog in oog met doelman Rafael Bracali.

Het sterke begin van de Heraclieden paste perfect in het spelbeeld in de eerste helft. Heracles domineerde, terwijl Arouca zich terugtrok op eigen helft en in balbezit erg pover speelde. De nummer vijf van het voorbije seizoen in Portugal mocht van geluk spreken dat de thuisploeg de kansen niet benutte. Navrátil knalde de bal in kansrijke positie in het zijnet, Bracali hield een afstandsschot van Joey Pelupessy ternauwernood uit de kruising en Paul Gladon schoot uit de draai over.

Het is voorlopig aan Gladon om in Almelo de naar AZ vertrokken Wout Weghorst te vervangen en in de 53ste minuut was het raak voor de eerste keus in de punt van de aanval. De 24-jarige aanvaller tikte bij de tweede paal knap binnen na een hoge voorzet van Navrátil, die met zijn snelheid en loopacties in de diepte voor veel dreiging zorgde.

Zo kreeg Heracles kort na rust waar het recht op had. Na de openingstreffer verzuimde de ploeg van trainer John Stegeman echter het tweeluik al grotendeels te beslissen. Onder anderen debutant Brandley Kuwas was slordig in de afwerking en dat brak Heracles uiteindelijk op. De gelijkmaker in de negentigste minuut viel uit het niets, maar dat maakte de vreugde er niet minder om bij de Portugezen. Een van richting veranderde voorzet van Gegé eindigde in het Heracles-doel.

Heracles had onvoldoende tijd om nog tot een winnende treffer te komen, dus reist de Eredivisie-club volgende week met een 1-1 uitgangspositie naar Portugal voor de return (aftrap 19.00 uur).