Heracles pas tweede Europese debutant in 21ste eeuw

Reacties

Heracles Almelo wordt na PEC Zwolle pas de tweede Nederlandse debutant van deze eeuw in Europa. De winnaar van de play-offs om het Europa League-ticket van afgelopen seizoen ontvangt donderdag om 18.45 uur het Portugese FC Arouca.

Heracles pas tweede Europese debutant in 21ste eeuw

PEC speelde op 21 augustus 2014 zijn eerste Europese wedstrijd in de clubhistorie tegen Sparta Praag. De toenmalige bekerhouder speelde thuis met 1-1 gelijk tegen de Tsjechen, om een week later met 3-1 de verliezen in de hoofdstad van Tsjechië. De derde voorronde van de Europa League was daarmee meteen het eindstation voor de ploeg van trainer Ron Jans.

Door die uitschakeling brak PEC met een traditie. Decennialang hadden Nederlandse clubs hun Europese debuut opgeluisterd met goede resultaten. FC Twente was in 1969 de laatste debutant (*) voor wie het avontuur in Europa er al na één ronde op zat. De Tukkers gingen destijds over twee duels onderuit tegen het Franse FC Rouen (0-2, 1-0) in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi.

FC Groningen verloor in het seizoen 1983/84 bij het Europese debuut van Atlético Madrid, maar ging toch door naar de volgende ronde.
FC Groningen verloor in het seizoen 1983/84 bij het Europese debuut van Atlético Madrid, maar ging toch door naar de volgende ronde.

FC Groningen verloor in 1983 weliswaar met 2-1 van Atlético Madrid bij de vuurdoop in Europa, maar poetste die nederlaag twee weken later weg door in eigen huis met 3-0 te winnen. Een ronde later was Internazionale (0-2, 5-1) een maatje te groot in het UEFA Cup-toernooi. Ook FC Amsterdam, AZ '67, Haarlem, NEC, Vitesse en SC Heerenveen debuteerden uitstekend.

Heerenveen was tot de entree van PEC Zwolle op het internationale podium de laatste debutant. De Friezen wonnen in 1998 van Amica Wronki (3-1, 0-1) in het inmiddels opgeheven Europa Cup II-toernooi. Ook Vitesse maakte pas zijn debuut in de jaren negentig. De Arnhemmers waren in 1990 te sterk voor Derry City (1-0, 0-0) in de eerste ronde van de strijd om de UEFA Cup.

Heracles zou vermoedelijk direct tekenen voor een overwinning op Arouca, dat het kunstgras in Almelo vreest. Een evenaring van het beste debuut in de Nederlandse Europa Cup-geschiedenis zit er waarschijnlijk niet in. AZ '67 verzekerde zich in 1977 van een dubbele ontmoeting met Barcelona door in zijn eerste Europese duel ooit met 11-1 van Red Boys Differdange uit Luxemburg te winnen.

* Bij het aantal Europese debutanten zijn gefuseerde clubs als DOS en FC Utrecht gerekend als één deelnemer. Op basis van dat uitgangspunt wordt Heracles Almelo de 22ste Europa Cup-debutant van Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.