Koploper Dordrecht onderuit, Jong PSV dankt vleugelspitsen

De beloften van PSV en FC Twente hebben maandagavond simpele overwinningen geboekt, maar die van Ajax gingen in eigen huis hard onderuit. Door de thuisnederlaag tegen MVV zakt FC Den Bosch naar de voorlaatste plaats.

Jong FC Twente - FC Dordrecht 2-0
Koploper FC Dordrecht is maandagavond tegen zijn derde nederlaag van het seizoen aangelopen. In De Grolsch Veste was Jong FC Twente met 2-0 te sterk.

Na bijna twintig minuten was het Youness Mokhtar die de jonge Tukkers fraai op 1-0 zette. De aanvaller verschalkte doelman Robbert ter Loeke, die de bij Jong Oranje keepende Warner Hahn verving, met een prachtige stift. Jong FC Twente (waar ook Robbert Schilder en Cuco Martina meespeelden) bleef ook daarna de betere ploeg, maar kwam voor rust niet meer tot scoren.

Dat lukte een halve minuut na rust wél. Dit keer was Mokhtar de aangever en kon spits Felitciano Zschusschen met links simpel voor 2-0 zorgen. Door de winstpartij stijgt Jong FC Twente naar de dertiende plaats. Als Sparta Rotterdam het afgelaste duel met Achilles '29 wint, passeert het FC Dordrecht aan de kop van de ranglijst.

Jong PSV - FC Volendam 3-0
Aan de hand van Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon heeft Jong PSV maandagavond een ruime zege geboekt. FC Volendam werd in het met 8.200 toeschouwers prima gevulde Philips Stadion met 3-0 aan de kant gezet.

Narsingh was sinds eind 2012 niet inzetbaar door een knieblessure, maar liet zien weer helemaal op de weg terug te zijn. Vorige week maakte hij in het uitduel bij Achilles ’29 al zijn rentree met een assist, maandagavond zette de vleugelspits de Eindhovense beloften door goals in de tiende en 26ste minuut op een comfortabele 2-0 voorsprong. Tweemaal was de andere vleugelspits, Jozefzoon, de aangever.

Na rust kregen de toeschouwers, die gratis naar binnen mochten, nog één treffer te zien. Jozefzoon bekroonde zijn prima optreden met een derde assist, dit keer was het Peter van Ooijen die de goal maakte.

Jong Ajax - Fortuna Sittard 0-3
Jong Ajax-trainer Fons Groenendijk had de beschikking over flink wat leden van de A-selectie. Zo startte hij met Thulani Serero, Lasse Schöne en Danny Hoesen (die tegen zijn oude club speelde) in de basis. Desondanks waren het de Fortunezen die via Aziz Khalouta op voorsprong kwamen. Even later moest Jong Ajax zelfs met tien man verder na een rode kaart voor verdediger Danzell Gravenberch. Hij mocht na een harde tackle inrukken.

Fortuna leek het in de tweede helft dan ook rustig uit te kunnen gaan spelen, maar zag dat Hoesen een aantal keer stuitte op de goed keepende Ferhat Kaya. Uiteindelijk gooide Fortuna de wedstrijd in de slotfase in het slot. Een kwartier voor tijd zorgde de pas zestienjarige (!) Bob Vankan voor de beslissing, waarna Lars Gulpen er tien minuten voor tijd zelfs 0-3 van maakte.

FC Den Bosch - MVV Maastricht 0-1
De Limburgers kwamen in de Brabantse hoofdstad na een half uur op 0-1. Een strafschop van Bryan Smeets (na een overtreding van Jeffrey Buitenhuis) werd door keeper Wesley de Ruiter nog gepakt, maar Gianluca Maria schoot de rebound wél binnen.

Na ruim een uur kreeg invaller Alexander Mols een reuzekans op de gelijkmaker, maar een voorzet van Furghill Zeldenrust werd door de spits van dichtbij hard overgeschoten. Dichter bij een doelpunt kwam FC Den Bosch niet. MVV wél; Mark Veldmate maakte er in de extra tijd 0-2 van.

Trainer Ruud Kaiser van FC Den Bosch zag tot overmaat van ramp Moreno Rutten en Tim Hofstede zich in de toch al overvolle Bossche ziekenboeg voegen. Door de nederlaag en de overwinningen van Jong PSV en Jong FC Twente bezet FC Den Bosch de voorlaatste plaats. Het houdt alleen buurman FC Oss nog onder zich.

FC Den Bosch-verdediger Jeffrey Buitenhuis (13) veroorzaakt de penalty door Gianluca Maria onderuit te duwen. De strafschop werd nog gemist, maar in de rebound maakte Maria zelf er alsnog 0-1 van voor MVV.