Kopbal Godín bezorgt Atlético in direct gevecht landstitel

Atlético Madrid is met een 1-1 gelijkspel tegen Barcelona voor de tiende keer in zijn historie kampioen van Spanje geworden. Verdediger Diego Godín ontpopte zich tot de held van Atlético door raak te koppen.

In de eerste helft zag Atlético-trainer Diego Simeone al zijn nachtmerries werkelijkheid worden. De Argentijn moest al in de veertiende minuut clubtopscorer Diego Costa vervangen met een hamstringblessure en acht minuten later moest ook aanjager Arda Turan aangeslagen naar de kant.

Ook zonder deze sterkhouders gaf het stugge Atlético voor rust vrijwel geen mogelijkheid aan Barcelona. Toch kwam de thuisploeg in de 34ste minuut met een fraai doelpunt op voorsprong. Lionel Messi liet de bal via zijn borst vallen voor Alexis Sánchez, die uit een moeilijke hoek verwoestend raak schoot. Met die ruststand was Barcelona, dat slechts met een zege Atlético van de titel kon afhouden, virtueel kampioen.

Herboren
Na de hervatting kwam Atlético als herboren uit de kleedkamer. Vastberaden om de in de eerste helft geleden schade zo snel mogelijk te herstellen. Het leverde direct na rust een schot van David Villa tegen de paal op. In de 49ste minuut was het wel raak voor Atlético. Diego Godín torende bij een hoekschop boven iedereen uit en kopte overtuigend raak.

Barcelona had enige tijd nodig om te herstellen van deze tegentreffer en kreeg na een klein uur een volgende klap te verwerken. Sergio Busquets liep een blessure op en moest zich noodgedwongen laten vervangen. Vijf minuten nadat Busquets het veld verlaten had, maakte miljoenenaankoop Neymar zijn entree.

Titel
In de 64ste minuut leek Messi voor de bevrijding te zorgen van Barcelona. Hij schoot van dichtbij raak, maar de Argentijnse spits stond op dat moment in buitenspelpositie. Daarna hoopte heel Camp Nou dat Barcelona nog eenmaal een gat kon vinden in de hechte defensie van Atlético. Daarvoor werd zelfs centrumverdediger Gerard Piqué in de slotfase naar voren gedirigeerd.

De krachten van Atlético vloeiden, mede door de twee vroege wissels, in de slotfase steeds verder weg, maar het strijdplan van Simeone bood uitkomst. Door compact te blijven spelen kreeg Barcelona geen kansen en dus kon Atlético, dat voldoende had aan een gelijkspel, de landstitel gaan vieren.