Kongolo al veertigste debutant onder Van Gaal

Reacties

Het lijstje debutanten in het Nederlands elftal onder bondscoach Louis van Gaal blijft maar groeien. Terence Kongolo, die zaterdagavond in de basis start in het oefenduel met Ecuador, is al de veertigste speler die onder de huidige bondscoach zijn eerste interland afwerkt.

Kongolo al veertigste debutant onder Van Gaal

Behalve Kongolo hebben ook Tonny Vilhena (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV) in de huidige dertigkoppige voorselectie voor het WK nog geen interlands achter hun naam staan. Vanavond komt het voor Vilhena niet tot een debuut, aangezien hij zich bij Jong Oranje moest melden. Jeroen Zoet  is een van de vier keepers uit wie Van Gaal nog kan kiezen. Hij zit op de bank.

In de eerste  interland van 2014 tilden Quincy Promes, Jean Paul-Boëtius, Karim Rekik (deze drie meldden zich samen met Vilhena deze week bij Jong Oranje) en de afgevallen Davy Klaassen het lijstje debutanten naar 39. Zij waren tevens de enige vier debutanten van 2014, aangezien het oefenduel in en met Frankrijk (2-0) de enige interland tot nu toe was.

Van de huidige veertig debutanten verdienden 26 spelers hun eerste cap sinds augustus 2012, toen Van Gaal voor de tweede keer bondscoach werd. In 2012 stond de teller op tien nieuwelingen en vorig jaar op elf. Tijdens zijn eerste ambtstermijn, in de aanloop naar het gemiste WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, was Rafael van der Vaart een van de veertien debutanten onder het bewind van Van Gaal. De aanvoerder van HSV is de enige van dat stel die er nu nog bij is.

Bob Glendenning
Overigens is het huidige aantal van veertig geen record voor Van Gaal. Bob Glendenning, met een recordaantal interlands van 87  achter zijn naam, kende tijdens zijn periode liefst 118 (!) debutanten.

Zo is Van Gaal qua aantal interlands Rinus Michels (32 in 53 duels), Marco van Basten (32 in 52 duels), Bert van Marwijk (26 in 52 duels), Guus Hiddink (21 in 38 duels) en Dick Advocaat (19 in 55 duels) al ruimschoots voorbij. Voor Van Gaal zelf is het treffen met Ecuador zijn 34ste interland als coach van Oranje.

Cees van Hasselt (42 in elf interlands), Fred Warburton (46 in 21 interlands), Jaap van der Leck (48 in 29 interlands) en de al genoemde Glendenning hebben nog altijd wel meer debutanten achter hun naam staan dan Van Gaal, maar hij zou Van Hasselt eventueel nog kunnen achterhalen in de komende weken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.