Koeman met Southampton onderuit in topper tegen City

Manchester City heeft Southampton verslagen in een directe confrontatie en neemt de tweede plaats in de Premier League over. Manager Ronald Koeman zag een tiental van City in de slotfase afstand nemen van zijn Southampton: 0-3.

Na een goede seizoenstart was het thuisduel met landskampioen City de eerste grote krachmeting voor Southampton, dat in de komende wedstrijden ook Arsenal en Manchester Untied treft. Koeman zag zijn elftal in de 21ste minuut tot drie keer toe de kans missen om op voorsprong te komen. Graziano Pellè, Steven Davis en Dusan Tadic kregen van dichtbij de bal niet in het doel, dat door keeper Joe Hart met kunst en vliegwerk schoon werd gehouden.

Toch mocht Southampton niet klagen dat het halverwege nog 0-0 stond. In de negende minuut leek Sergio Agüero namelijk een strafschop te verdienen voor City, maar de Argentijn kreeg in plaats daarvan een gele kaart wegens een vermeende schwalbe. Na een half uur ontsnapte de thuisploeg opnieuw. Dit keer haalde Toby Alderweireld een schot van Stefan Jovetic van de doellijn.

Vlak na rust moest Southampton alsnog capituleren. Op aangeven van Agüero schoot Yaya Touré (foto) raak vanaf de rand van het strafschopgebied. Voor het elftal van Koeman was dit pas het tweede tegendoelpunt in eigen huis dit seizoen. De sterke defensie van The Saints bleek echter niet opgewassen tegen City, dat via Agüero en Jesús Navas verzuimde de 0-2 te maken.

In de 74ste minuut gloorde er weer even hoop voor Southampton, toen Eliaquim Mangala kon inrukken na zijn tweede gele kaart, wegens een overtreding op Tadic. Via een counter gooide het tienkoppige City echter tien minuten voor tijd de wedstrijd definitief in het slot. Invaller Frank Lampard scoorde met een bekeken schot. Linksback Gaël Clichy bepaalde na een snelle uitbraak in de 87ste minuut de eindstand op 0-3.

Tweede
Dankzij de zege klimt City over Southampton heen op de ranglijst. De kampioen van vorig seizoen staat nu tweede. De achterstand van de ploeg van manager Manuel Pellegrini op koploper Chelsea bedraagt zes punten. Southampton heeft een punt minder.