Koeman kan tij niet keren, Gomes frustreert Sunderland

De subtop van de Premier League raakt steeds verder uit zicht voor Ronald Koeman en Southampton. Door nederlaag bij Crystal Palace is de achterstand op die ploeg opgelopen tot vijf punten. Ook Patrick van Aanholt had met Sunderland geen reden tot juichen.

Crystal Palace - Southampton 1-0
Southampton ging het duel bij Crystal Palace in als de nummer twaalf van de hoogste Engelse divisie, met 21 punten. De thuisploeg stond op dat moment zevende met twee punten meer. Maar door de nederlaag - de derde in de laatste vier competitieduels - is het verschil nu gegroeid tot vijf punten en klimmen de Londenaren naar de zesde plaats. The Saints blijven staan waar zij al stonden.

Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van de Fransman Yohan Cabaye (foto). In de 38ste minuut kon hij van dichtbij binnenschieten na goed voorbereidend werk van Yannick Bolasie. Southampton, waar Virgil van Dijk in de basis startte en Jordy Clasie en Cuco Martina op de bank bleven, kon de stand na rust niet meer rechttrekken. Ook Graziano Pellè en Dusan Tadic konden als invallers het tij niet keren. Maarten Stekelenburg ontbrak in de wedstrijdselectie vanwege een teenblessure.

Door de nederlaag verliest Southampton niet alleen de bovenste ploegen verder uit het oog. De club vervolgt ook de zegeloze reeks. Van de laatste vijf officiële optredens werd er geen één gewonnen. Tegen Aston Villa werd er vorige week gelijkgespeeld (1-1), de andere vier wedstrijden gingen verloren. Voor deze slechte periode was Southampton opvallend genoeg liefst acht officiële duels op rij ongeslagen.

Sunderland – Watford 0-1
Sunderland had de draad vóór de 3-1 nederlaag bij Arsenal opgepakt door te winnen van Crystal Palace en Stoke City. Patrick van Aanholt (en bankzitter Jeremain Lens) verloor echter van collega-linksback Nathan Aké, die met zijn ploeggenoten alweer de derde zege op rij boekte. Odion Ighalo scoorde net als in de twee vorige duels ook in het Stadium of Light. De Nigeriaanse spits maakte al na vier minuten zijn tiende goal van het seizoen uit een voorzet van Allan Nyom.

Voormalig PSV-doelman Heurelho Gomes stond de gelijkmaker van Sunderland in de weg.

Sunderland deed er vervolgens alles aan om een nieuwe nederlaag te voorkomen, maar kraakte de defensie van The Hornets niet. Het gevaarlijkste moment vóór rust ontstond doordat Miguel Britos bijna in eigen doel kopte. In de slotfase voorkwam Heurelho Gomes met een sublieme save ook dat Jermain Defoe zijn invalbeurt bekroonde met een goal. Omdat Defoe kort daarna zijn voet niet tegen een voorzet van Van Aanholt kon zetten, blijft Sunderland negentiende.

West Ham United – Stoke City 0-0
Ibrahim Afellay, Marco van Ginkel en Erik Pieters hebben met Stoke City geen degradatiezorgen. The Potters behoren mede dankzij de stunt van vorige week tegen Manchester City net als West Ham United tot het rijtje clubs dat meestrijdt om een plek bij de eerste tien in de Premier League. Adrián en Jack Butland groeiden in het onderlinge duel uit tot de uitblinkers. Mede dankzij enkele knappe reddingen van de doelmannen – en een gemiste kans voor Van Ginkel - bleef het 0-0.