Van Gaal jaagt op eerherstel tegen kilometervreters

Reacties

De zestiende speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit, met speciale aandacht voor AFC Bournemouth - Manchester United.

Van Gaal jaagt op eerherstel tegen kilometervreters

'Loser van Gaal' kopte The Daily Mail daags na de uitschakeling van Manchester United in de Champions League. Na de oorwassing in Europa ligt Louis van Gaal flink onder vuur in de Engelse media. Oud-spelers als Paul Scholes blijven kritiek uiten op de speelwijze van The Red Devils onder leiding van de Nederlander en nu het Champions League-avontuur ten einde is, zijn goede resultaten in de Premier League meer dan ooit noodzaak voor de United-manager.

Het veldspel van de rode brigade is ook op vaderlandse bodem allesbehalve sprankelend, maar United doet als nummer vier nog volop mee om de titel. De achterstand op koploper Leicester City bedraagt drie punten. Door de overvolle ziekenboeg zal de jacht op de koppositie vermoedelijk even uitgesteld moeten worden en ligt de focus op het beperken van de schade.

Op bezoek bij AFC Bournemouth mist Van Gaal namelijk negen reguliere basisklanten. Dean Court, het onderkomen van de promovendus, lijkt op het eerste oog dé plaats om vertrouwen te tanken voor de grootmacht. Toch is waakzaamheid geboden. The Cherries verrasten kampioen Chelsea afgelopen zaterdag (0-1) en azen op een nieuwe stunt.

Manager Eddie Howe laat zijn ploeg met de energie en passie spelen die je mag verwachten van een debutant op het hoogste niveau. De huidige nummer zeventien legt met afstand de meeste kilometers af in de Premier League. Met een gemiddelde van 119,25 kilometer per wedstrijd laat Bournemouth naaste achtervolger Tottenham Hotspur (115,55) ver achter zich. United kan dus aan de bak zaterdagavond (aftrap 18.30 uur).

Dan Gosling legt gemiddeld 13,22 kilometer per wedstrijd af en is daarmee dé kilometervreter van de Premier League.
Dan Gosling legt gemiddeld 13,22 kilometer per wedstrijd af en is daarmee dé kilometervreter van de Premier League.

Eredivisie als springplank
Opgeleid in de Eredivisie en volwassen acteren in de Premier League: Christian Eriksen en Georginio Wijnaldum zijn bezig aan een uitstekend seizoen. De twee kwamen elkaar vaak op het middenveld tegen in Nederlandse topduels, zondag wacht een hereniging in de Premier League. De verschillen tussen de twee komen deels tot uiting in statistieken. Eriksen vertolkt de rol van regisseur (zes assists), terwijl Wijnaldum graag het eindstation vormt (zeven goals).

Het vertrouwen zal niet heersen bij The Magpies in aanloop naar het bezoek aan White Hart Lane. Het laatste verlies van Tottenham in de competitie dateert van de eerste speeldag, terwijl Newcastle de nederlagen opeenstapelt. Wijnaldum bezorgde zijn manager Steve McClaren vorig weekend een zeldzame opsteker door de huidige nummer achttien van de Premier League hoogstpersoonlijk voorbij Liverpool te helpen (2-0).

Christian Eriksen en Georginio Wijnaldum ontmoeten elkaar zondag op White Hart Lane, waar nummer vijf Tottenham Hotspur tegen nummer achttien Newcastle United speelt.
Christian Eriksen en Georginio Wijnaldum ontmoeten elkaar zondag op White Hart Lane, waar nummer vijf Tottenham Hotspur tegen nummer achttien Newcastle United speelt.

Ook op Villa Park een ontmoeting tussen oude bekenden. Rémi Garde speelde tussen 1996 en 1999 voor Arsenal onder leiding van Arsène Wenger en volgde onlangs Tim Sherwood op als manager van Aston Villa. De aanstelling volgde nadat Wenger een goed woordje had gedaan voor zijn voormalige pupil, die eerder trainer was van Olympique Lyon.

'Hij heeft de kwaliteiten en intelligentie om het goed te doen', vertelde Wenger op zijn persconferentie in aanloop naar het duel van zondag (aftrap 14.30 uur). Garde wacht na vier duels echter nog wel altijd op zijn eerste zege. De club uit Birmingham won in de Premier League overigens alleen op de eerste speeldag, toen het ijverige Bournemouth werd verslagen.

Programma
Norwich City 12-12
13:45
Everton
Crystal Palace 12-12
16:00
Southampton
West Ham United 12-12
16:00
Stoke City
Manchester City 12-12
16:00
Swansea City
Sunderland 12-12
16:00
Watford
AFC Bournemouth 12-12
18:30
Manchester United
Aston Villa 13-12
14:30
Arsenal
Tottenham Hotspur 13-12
17:00
Newcastle United
Liverpool 13-12
17:00
West Bromwich Albion
Leicester City 14-12
21:00
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.