KNVB: 'UEFA houdt afschaffen ticket bekerfinalist tegen'

Nu AZ op 9 mei tegenover koploper PSV staat in de finale om de KNVB-beker, is het mogelijk in het belang van de Alkmaarders om op 20 april de thuiswedstrijd tegen de Eindhovenaren te verliezen. De KNVB erkent het probleem, maar stelt de UEFA niet meewerkt.

KNVB: 'UEFA houdt afschaffen ticket bekerfinalist tegen'

Haalt PSV Champions League-voetbal, dan is AZ ook als verliezend bekerfinalist immers verzekerd van een ticket voor de Europa League. De KNVB heeft bij de UEFA al meerdere keren het verzoek gedaan om die regelgeving af te schaffen, maar de Europese voetbalbond staat erop dat verliezend bekerfinalisten moeten worden beloond met een Europees ticket.

'We hebben dit al meerdere malen aangekaart bij de UEFA, maar het is voor alle Europese competities verplicht om de verliezend bekerfinalist een ticket te geven als ze verliezen van een club die in de competitie Champions League-voetbal heeft afgedwongen', licht persvoorlichter Renske Bruinsma toe tegenover Voetbal International.

'We zijn uiteraard niet blij dat het voor AZ nu mogelijk aantrekkelijk is om in de competitie van PSV te verliezen, al is het natuurlijk niet zeker dat ze dit zullen doen. Dit soort gevallen willen we in de toekomst voorkomen, maar dat kan alleen met medewerking van de UEFA', aldus Bruinsma.

Mocht AZ de bekerfinale verliezen van PSV terwijl de huidige koploper van de Eredivisie niet op plek één of twee eindigt, dan levert verlies in de eindstrijd in De Kuip geen ticket voor de Europa League op. Het ticket dat de winnaar van de KNVB-beker krijgt, is immers beter dan de via de competitie beschikbare Europa League-tickets. PSV zou dan pas in de laatste voorronde instromen.

Mocht PSV in de competitie echter als eerste of als tweede eindigen, dan is een nederlaag in de bekerfinale wel afdoende voor AZ om Europa in te gaan. De Alkmaarders krijgen dan het slechtst beschikbare ticket, waardoor ze al vroeg in het Europa League-toernooi zouden instromen. Hoewel AZ op dat moment de garantie heeft op Europees voetbal, blijft het winnen van de KNVB-beker dus altijd lucratiever.

Bruinsma stelt dat de KNVB de lobby bij de UEFA niet zal staken, zeker nu AZ op 20 april eventueel baat zou hebben bij een nederlaag tegen PSV. 'We zullen ons hard blijven maken voor ons standpunt. Hopelijk gaat de UEFA met dit nieuwe geval als extra bewijs wel overstag.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's