KNVB legt scenario's rond doodsstrijd FC Twente voor

Reacties

De KNVB is van plan de promotie- en degradatieregeling in de Eredivisie aan te passen, om in te spelen op het mogelijke verdwijnen van FC Twente uit het profvoetbal. De bond stelt vanuit het perspectief van de onderste drie clubs uit de Eredivisie gunstige scenario's voor aan adviesorgaan Centrale Spelersraad (CSR).

KNVB legt scenario's rond doodsstrijd FC Twente voor

FC Twente weet op maandag 9 mei of de club de proflicentie behoudt. De Tukkers zijn op de goede weg, maar moeten nog aan enkele eisen van de licentiecommissie van de KNVB voldoen. De bond - die er rekening mee houdt dat er pas na beroepsmogelijkheden en een eventuele gang naar de rechter in medio juni een finaal oordeel ligt - wil het liefst nog niet vooruitlopen op het oordeel van dat orgaan, maar heeft al wel de promotie- en degradatieregeling betaald voetbal aangepast die in werking moet gaan als de club uit Enschede de licentie verliest.

Huidige stand onderin de Eredivisie
Club Punten Gevolg van positie na 34 speelronden
15. Willem II 26 Handhaving
16. Excelsior 26 Play-offs tegen degradatie
17. De Graafschap 22 Play-offs tegen degradatie
18. SC Cambuur 18 Rechtstreekse degradatie

Het verdwijnen van FC Twente valt bij de huidige stand het meest gunstig uit voor Excelsior. Mocht die ploeg - momenteel op doelsaldo zestiende - namelijk na de barragewedstrijden degraderen, nemen De Kralingers de plek van de Tukkers in. Indien Excelsior zich na play-offs redt en nummer zeventien De Graafschap daar niet in slaagt, blijven ook De Superboeren behouden voor de Eredivisie.

Pas als zowel Excelsior als De Graafschap als overwinnaar uit de play-offs tegen degradatie komt, is er een escape voor SC Cambuur. De club uit Leeuwarden, na 32 speelronden de hekkensluiter, ontloopt dan directe degradatie.

Het bovenstaande besluit van de KNVB over de aanpassing van de reglementen - waarbij de escape dus gaat naar de hoogst geklasseerde club - ligt bij de CSR, die over deze beslissing advies uitbrengt. De directies van de Eredivisie (ECV) en de Jupiler League (CED) kunnen zich al vinden in de wijzigingen.

Lees hier de volledige uitleg van de KNVB.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.