KNVB gaat in gesprek met speelsteden over EK in 2020

Nu het EK in 2020 definitief door heel Europa gespeeld gaat worden, wil Nederland ook van de partij zijn. Donderdag werd bekend dat de UEFA het EK in 2020 verspreid over dertien steden wil laten verspelen. Het woord is nu dus aan de bonden en aan de steden.

KNVB gaat in gesprek met speelsteden over EK in 2020

In Nederland is er wat de bond betreft 'een positieve grondhouding' zoals dat zo mooi heet. De grote vraag is nu welke steden en stadions zich beschikbaar willen stellen. Van daaruit wil de KNVB ook verder kijken. Zeist wil eerst in gesprek met vertegenwoordigers van beschikbare speelplaatsen.

In eerste instantie lijken Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste gegadigden. De KNVB wil niet vooruitlopen op een eventuele keuze. 'We gaan in gesprek met de steden en beslissen dan', aldus woordvoerster Renske Bruinsma namens de KNVB. De speelsteden worden uiteindelijk in 2014 door de UEFA bekend gemaakt.

Alleen stadions met een capaciteit van minimaal vijftigduizend toeschouwers komen in principe in aanmerking. De Europese voetbalbond is eventueel bereid om een uitzondering te maken voor maximaal twee speelsteden die niet over een dergelijk groot stadion beschikken. Onderkomens die minstens dertigduizend bezoekers kwijt kunnen, komen in aanmerking voor een wild card.

Elke speelstad zal sowieso drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste- of kwartfinales toegewezen krijgen. Een van de dertien speelsteden zal het decor vormen van de halve finales en de eindstrijd. Opmerkelijk is dat de UEFA heeft besloten dat speelsteden niet per se in een land hoeven te liggen dat zich gekwalificeerd heeft voor de eindronde.

Bij de uiteindelijke groepsindeling zal rekening worden gehouden met reistijden en zullen deelnemende teams met een 'eigen' speelstad minimaal twee duels in hun land spelen. Steden die deelname aan de speciale editie van het EK overwegen hebben tot september 2013 om zich kandidaat te stellen. Een jaar later wordt bekend gemaakt welke dertien stadions gezamenlijk gastheer van het EK 2020 zullen zijn. (Iwan van Duren)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen