EK 2020 in dertien speelsteden, maximaal één per land

De UEFA heeft vrijdagmiddag bekend gemaakt dat het EK 2020 in dertien verschillende steden (maximaal één per land) zal plaatshebben. Alleen stadions met een capaciteit van minimaal vijftigduizend toeschouwers komen in principe in aanmerking.

EK 2020 in dertien speelsteden, maximaal één per land

De Europese voetbalbond is eventueel bereid om een uitzondering te maken voor maximaal twee speelsteden die niet over een dergelijk groot stadion beschikken. Onderkomens die minstens dertigduizend bezoekers kwijt kunnen, komen in aanmerking voor een wild card.

Elke speelstad zal sowieso drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste- of kwartfinale toegewezen krijgen. Eén van de dertien speelsteden zal het decor vormen van de halve finales en de eindstrijd.

Opmerkelijk is dat de UEFA heeft besloten dat speelsteden niet per se in een land hoeven te liggen dat zich gekwalificeerd heeft voor de eindronde. Bij de uiteindelijke groepsindeling zal rekening worden gehouden met reistijden en zullen deelnemende teams met een 'eigen' speelstad minimaal twee duels in hun land spelen.

Steden die deelname aan de speciale editie van het EK overwegen hebben tot september 2013 om zich kandidaat te stellen. Een jaar later wordt bekend gemaakt welke dertien stadions gezamenlijk gastheer van het EK 2020 zullen zijn.

FinalestadMomenteel is het aantal speelsteden dat in aanmerking voor het 'finale-pakket', zoals de UEFA het omschrijft, beperkt tot de locaties in onderstaande tabel. Toekomstige stadions, waarvan de bouw in uiterlijk 2016 begint, komen eveneens in aanmerking.

In Nederland komen momenteel slechts de Amsterdam Arena en het nog nieuw te bouwen stadion in Rotterdam in aanmerking voor het EK. De Arena is met ruim vijftigduizend zitplaatsen alleen groot genoeg voor duels in de poulefase en de achtste finale. Van de nieuwe Kuip is de exacte capaciteit nog niet bekend. Lijst is samengesteld op basis van capaciteit. Verschillende stadions zijn dusdanig verouderd dat ze in hun huidige staat niet in aanmerking komen voor de finale. (Bron: Worldstadiums.com)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen