Klopp verleidt en hypnotiseert met woorden

Hij lacht, danst en balt zijn vuisten. Jürgen Klopp (48) gooit ziel en zaligheid in de strijd om van Liverpool weer een gevreesd tegenstander te maken. Portret van een bevlogen gevoelsmens dat juicht en praat zoals hij zijn ploeg wil zien voetballen: zonder aarzelen in de hoogste versnelling.

Klopp verleidt en hypnotiseert met woorden

Adam Lallana vertelde over de eerste keer dat de nieuwe trainer de selectie vlak voor een wedstrijd toesprak. De middenvelder voelde de adrenaline steeds sneller door zijn lichaam gieren en wilde nog maar één ding: het veld op, voetballen, rennen en wel meteen. Desnoods dwars door de kleedkamermuur naar buiten. Ziedaar de betovering van Jürgen Klopp. Hij verleidt en hypnotiseert met woorden. Van de Duitser wordt gezegd dat hij spelers beter kan práten. Het klinkt eenvoudiger dan het is.

De 48-jarige coach trakteert zijn omgeving op zijn eigen aanstekelijke enthousiasme. Klopp speelt het spelletje niet, hij lééft het. Het is een groot emotioneel bad waar hij zijn omgeving in meetrekt. Je kunt als trainer scherpte verlangen, een beetje schreeuwen, roepen en grimmig kijken, maar toewijding behelst meer dan een paar keer fanatiek in je handen klappen.

Voor types als Klopp hebben ze in Duitsland een mooi woord. Hij is een Menschenfänger, wat letterlijk vertaald al behoorlijk tot de kern komt. De trainer van Liverpool is een vanger van in dit geval voetballers.

Bekijk hier al onze video's