Keeper grote held bij VS na thriller in kwartfinale Gold Cup tegen Canada

De Verenigde Staten heeft de halve finales op de Gold Cup in eigen land bereikt. In de nacht van zondag op maandag werd buurland Canada na een strafschoppenserie verslagen. Doelman Matt Turner groeide uit tot de held bij Team USA.

De Amerikanen namen het in Cincinnati op tegen Canada. Bij het gastland stond AZ-middenvelder Djordje Mihailovic in de basis, ex-Vitesse-speler Matt Miazga maakte als invaller zijn opwachting. De kwartfinale duurde voor een van de grensrechters maar een paar minuten. De Canadees Kamal Miller schoot de bal bij de zijlijn van dichtbij tegen het hoofd van de assistent, die werd behandeld en daarna werd vervangen.

De wedstrijd kwam pas laat in de reguliere speeltijd echt tot leven. Twee minuten voor tijd dacht Brandon Vazquez de winnende goal te maken voor de VS, maar in de extra tijd van de tweede helft kreeg Canada nog een strafschop. Steven Vitória bleef koel en zorgde voor een verlenging in het TQL Stadium.

In de tweede helft van de verlenging nam Canada de leiding: Jacob Shaffelburg schoot hard raak na een fraaie solo. De Amerikanen kwamen een paar minuten later toch weer op gelijke hoogte: verdediger Scott Kennedy werkte de bal in eigen doel na een redding van doelman Dayne St.Clair.

Een strafschoppenserie volgde en daarin bleek keeper Turner goud waard voor de VS. De doelman van Arsenal keerde de eerste twee Canadese penalty's. De vijfde strafschop van Canada schoot Sparta Rotterdam-aanvaller Charles-Andreas Brym tegen de onderkant van de lat. De VS kan zich gaan opmaken voor een halve finale tegen Panama. De andere halve finale gaat tussen Mexico en Jamaica.

Reggae Boyz
De Jamaicanen waren zondagavond in de kwartfinales te sterk voor Guatemala. Amari'i Bell, linksback van Luton Town, maakte kort na de pauze het enige doelpunt in het TQL Stadium in Cincinnati: 0-1. Halve finalisten Jamaica en Panama wisten de Gold Cup nog nooit te winnen, Mexico verzamelde acht titels en de VS zeven.