Kazim-Richards redt Feyenoord met historische goal

Feyenoord heeft het jaar 2014 uiterst moeizaam afgesloten met een overwinning. Colin Kazim-Richards gaf op bezoek bij NAC Breda de doorslag: 0-1.

Feyenoord trad ook in Breda aan zonder de geblesseerde Jens Toornstra, wat betekende dat Luke Wilkshire wederom als rechtsbuiten fungeerde en Khalid Boulahrouz als rechtsback begon. De Rotterdammers kenden op bezoek bij de nummer zeventien van de Eredivisie een zware openingsfase en leken in de 28ste minuut zelfs op achterstand te komen, maar een doelpunt van Erik Falkenburg werd tot opluchting van de bezoekers (terecht) afgekeurd vanwege buitenspel.

Direct daarna hielp Lex Immers de eerste grote mogelijkheid van Feyenoord om zeep, door op aangeven van Karim El Ahmadi net naast te schieten. In de 32ste minuut liet Colin Kazim-Richards alsnog zien hoe het moet. Op aangeven van Wilkshire ontsnapte hij aan buitenspel, waarna hij uit een lastige hoek raakschoot.

Record
Met dat doelpunt brak Kazim-Richards een persoonlijk record, want hij maakte nooit meer dan zes goals in één jaargang. De treffer in Breda was alweer zijn zevende in de Eredivisie. Daarmee bevestigt de Turkse international zijn uitstekende vorm, want het duel met NAC was alweer de vierde opeenvolgende wedstrijd waarin hij trefzeker was.

In de tweede helft was Feyenoord de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Fred Rutten had veruit het meeste balbezit, gaf weinig weg, maar slaagde er tegelijkertijd zelf ook niet in mogelijkheden te creëren om het duel in het slot te gooien. Daardoor konden de uit Rotterdam meegereisde supporters allesbehalve ontspannen toekijken.

In de slotfase voorkwam Kenneth Vermeer de gelijkmaker met een geweldige reflex op een kopbal van Stipe Perica. Het was de opmaat voor een zinderende slotfase, waarin NAC opportunistisch speelde en Feyenoord wankelde. Gescoord werd er echter niet meer. Door de triomf nemen de Rotterdammers de derde plaats over van PEC Zwolle en herpakken zij zich van de midweekse nederlaag tegen PSV. De ploeg van Rutten staat echter een straatlengte achter op de bovenste twee. Ajax heeft acht punten meer, de Eindhovenaren twaalf. NAC blijft zeventiende, met nog zes punten voorsprong op hekkensluiter FC Dordrecht.