Kazachstan verliest zelden met grote cijfers

Reacties

Het Nederlands elftal staat vrijdag in de EK-kwalificatiereeks voor de eerste keer tegenover Kazachstan. De nummer 127 van de wereld is een grote onbekende voor de spelers en fans van Oranje. VI belicht de cijfers uit 103 interlands die het land tot nu toe onder de UEFA-vlag speelde.

Kazachstan verliest zelden met grote cijfers

'Kazachstan is geen ploeg waar je zomaar met 5-0 van wint', sprak Guus Hiddink vorige week tijdens de persconferentie bij de bekendmaking van zijn 25-koppige selectie. Zou de Oranje-bondscoach die uitspraak hebben gedaan op basis van een gevoel of na grondige studie van de interlands van het Centraal-Aziatische land?

Voetbal International ploeterde zich een weg door de recente interlandhistorie van Kazachstan om de woorden van Hiddink te kunnen wegen. Het land maakte medio 2002 de switch van de overkoepelende Aziatische voetbalbond (AFC) naar de Europese (UEFA) maar speelde op 14 november 2001 al zijn eerste (oefen)interland tegen een UEFA-tegenstander (0-0 uit bij Estland).

Het duurde 28 interlands voordat de Kazachstanen voor het eerst met een tevreden gevoel naar de kleedkamer konden lopen. Na 22 nederlagen en zes gelijke spelen leverde de oefeninterlands tegen Tadzjikistan op 2 juli 2006 eindelijk succes op (4-1 zege). Toch blijven overwinningen uiterst schaars: van de 103 interlands onder de vlag van de UEFA mondden er slechts zeventien uit in een zege, tegen 22 gelijke spelen en 64 verliespartijen.

Kleine marges
Van die 64 nederlagen gingen er dertig met een marge van maar één doelpunt verschil verloren: het gaat daarbij om dertien kwalificatiewedstrijden en zeventien oefeninterlands. Bij slechts acht van de 64 verliespartijen van Kazachstan was het verschil in doelpunten gelijk of groter dan vier treffers.

Turkije is het enige land dat er sinds 2002 in slaagde zes keer te scoren tegen de Kazachstanen. Dat lukte in de WK-kwalificatiewedstrijd van 8 juni 2005 in Almaty, toen doelpunten van Fatih Tekke (twee), Tuncay (twee), Ibrahim Toraman, en Halil Altintop voor een 6-0 eindstand zorgden.

Kazachstan is de laatste maanden bezig aan een zwakke reeks competitieve interlands. Het land won maar twee van zijn laatste 23 duels: thuis tegen Azerbeidzjan (2-1) en uit bij de Faerøer (2-1). Wél haalden de Centraal-Aziaten in die reeks twee keer een punt tegen Oostenrijk (beide keren 0-0) en verloren ze maar nipt van onder meer Zweden (0-1 thuis) en Ierland (1-2 thuis).

Het laatste aansprekende resultaat van Kazachstan tegen een vooraanstaand Europees land dateert van 12 september 2007, toen het zich op eigen veld knap terugknokte in het EK-kwalificatieduel met België: 2-2, na een 0-2 tussenstand. Met andere woorden: Hiddink probeerde zich niet in te dekken met zijn uitspraak over Kazachstan, maar blijkt de kracht van het elftal op juiste waarde te schatten.

Overigens weet Hiddink als een van de weinige coaches hoe je Kazachstan flink pijn kunt doen. Als bondscoach van Rusland won hij in mei 2008 een oefenduel met het land met 6-0. Met Turkije boekte hij tijdens de kwalificatiereeks voor het EK 2012 twee zeges: 2-1 thuis en 3-0 uit.

Beeld uit het WK-kwalificatieduel Duitsland-Kazachstan van 26 maart 2013, waarin de Kazachstanen met 4-1 onderuit gingen.
Beeld uit het WK-kwalificatieduel Duitsland-Kazachstan van 26 maart 2013, waarin de Kazachstanen met 4-1 onderuit gingen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.