Kalezic trekt geen conclusies maar lessen uit oorwassing

Roda JC Kerkrade keert met de staart tussen de benen terug naar Limburg na de 6-0 nederlaag tegen Ajax. Maar reden voor een straftraining is de flinke tik niet in de ogen van trainer Darije Kalezic. Hij sprak juist van 'een grote les' voor zijn onervaren ploeg.

Na zes minuten keek Roda JC al tegen een 2-0 achterstand in De Arena. 'Dan is de wedstrijd wel gespeeld', deelde Kalezic in gesprek met de NOS het gevoel dat hem bij hem opborrelde na de treffer van Arek Milik. 'In de wetenschap dat Ajax nog maar vijf doelpunten tegen heeft gekregen dit seizoen, weet je dat het moeilijk is om terug te komen.'

Maar buitenom het scoreverloop gerekend, deed het Kalezic vooral pijn aan zijn ogen dat zijn ploeg al zo vroeg in de wedstrijd door het ijs zakte. 'Je mag in de eerste tien minuten niets weggeven, zelfs geen corner', stelde de hoofdcoach van de Limburgers. 'Je moet zo goed mogelijk door die eerste periode van de wedstrijd komen, zodat je in het duel kunt groeien. Dat moet elke wedstrijd in de Eredivisie, maar zeker tegen de topteams in Nederland. Wij hebben nou eenmaal spelers met weinig ervaring op Eredivisie-niveau. En spelers zonder ervaring moeten geen risico's nemen, geen tricky passes spelen, op zeker spelen.'

Voor Kalezic was de nederlaag, die later nog op zou lopen tot een 6-0 oorwassing, geen reden om te blijven hangen in negativisme. 'Het is te hopen dat we hier beter van worden en we beseffen waar we nu staan', zo verwoorde hij een mogelijke les die zijn ploeg uit het duel kan trekken. 'Dit is geen reden voor een straftraining. Je weet dat we hier geen punten móéten halen. In die zin is het een grote les geweest voor onze spelersgroep.'