Juventus schrijft historie met winnen van Coppa Italia

Landskampioen Juventus heeft zaterdagavond ook de Coppa Italia op zijn naam geschreven. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri had het ontzettend moeilijk met een verrassend sterk AC Milan, maar in de tweede helft van de verlenging werd alsnog het verschil gemaakt: 0-1.

Een historische zege voor Juventus, dat door het winnen van de Coppa Italia als eerste Italiaanse club ooit twee keer op rij de dubbel heeft gepakt. Dat heeft de grootmacht uit Turijn te danken aan Alváro Morata, die in de 110e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, twee minuten nadat hij het veld had betreden als invaller.

De finale sloeg al snel op hol toen de achttienjarige Davide Calabria een groot risico nam door Paul Pogba de bal afhandig te maken. De vleugelverdediger van AC Milan leek daarbij een overtreding te maken, maar tot ontzetting van Juventus wuifde de scheidsrechter alle protesten weg. Het was ook direct één van de weinige hoogtepunten van Juve-zijde in de eerste helft. Milan was sterker en kreeg via Giacoma Bonaventura zelfs een opgelegde kans op de 1-0, maar de aanvaller faalde vanaf een meter of negen.

Na rust waren de kansen wat beter verdeeld. Riccardo Montolivo verprutste namens Milan een enorme kopkans, terwijl Pogba zijn schot gekeerd zag worden door Gianluigi Donnarumma. Het initiatief bleef in handen van Milan, dat onder leiding van Montolivo één van zijn betere wedstrijden van het seizoen speelde. In de eerste helft van de verlenging ging het bijna mis toen uitgerekend uitblinker Montolivo de bal verspeelde, maar Donnarumma redde knap op de inzet van Pogba.

Met het inbrengen van Mario Balotelli speelde interim-trainer Cristian Brocchi van Milan alvast in op de penaltyreeks. Zover kwam het echter niet. Het was namelijk Juventus-invaller Morata die koud in het veld direct het verschil maakte door een voorzet van Juan Cuadrado bij de tweede paal tegen de touwen te schieten. Zo pakte Juventus tegen de verhoudingen de dubbel en bleef Milan, al jaren alleen qua naam nog een topclub, aangeslagen achter. Door de bekerzege van Juve komt Sassuolo volgend seizoen uit in de Europa League.