AC Milan in gevecht met de werkelijkheid

Reacties

Zaterdag om 20.45 uur staat de Italiaanse bekerfinale Juventus - AC Milan op het programma. Voor de Turijners de kans op weer een prijs, voor de Milanezen het pad van de hoop.

AC Milan in gevecht met de werkelijkheid

Juventus wint negen van de tien keer van AC Milan. Dat staat vast. Maar voor die negen zeges zet - supporters uitgezonderd - niemand de tv aan. De reden dat we van voetbal houden is die tiende wedstrijd. Wanneer de werkelijkheid een wending neemt en een nieuwe realiteit ontstaat. Wanneer een winnaars verliezers worden en verliezers winnaars.

Het is waarom we dit seizoen allemaal intens hebben meegeleefd met het succes van Leicester City. Het is waarom de underdog altijd weer onze harten verovert.

Tegen Juventus is Milan de underdog. Tegen wil en dank. Want Milan ziet zichzelf nog altijd als een van de grootste clubs ter wereld. Een club die ontzag opwekt in plaats van mededogen. Toch is dat laatste gebeurd. De zevenvoudig Europa Cup I-winnaar is voor het tweede jaar op rij het lachertje van Italië. Na de tiende plaats van vorig seizoen investeerde Milan honderd miljoen euro om het gat met de top te overbruggen. In plaats daarvan legden de Rossoneri het in de strijd om Europees voetbal via de Serie A af tegen het nietige Sassuolo.

Bij de jongste generatie Italiaanse voetbalfans is Milan synoniem voor misère. Die fans kennen de glorietijden met Andrea Pirlo, Andriy Shevchenko, Paolo Maldini, Kaká en Filippo Inzaghi niet. Laat staan die met Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. Zo snel gaat het. Voor een fan van vijftien is Milan slechts een winnaar in verliezen. Dat is voor hen de bittere rood-zwarte realiteit.

Om 20.45 uur staat in Rome de bekerfinale Juventus – Milan op het programma. Het is voor de Rossoneri veel meer dan een kans op de eerste prijs in vijf jaar. Veel meer dan een route naar de Europa League. Het is het pad van de hoop. Een weg naar een misschien wel nieuwe werkelijkheid.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.