Juve verliest Pirlo maar wint nipt van Dortmund

Dankzij een uitglijder van Giorgio Chiellini mag Borussia Dortmund nog hopen op een plek in de kwartfinale van de Champions League. Juventus won in Turijn (2-1), maar zag Andrea Pirlo geblesseerd uitvallen.

Binnen een minuut was Ciro Immobile met een schot van afstand al dicht bij de openingstreffer en de mogelijkheid van de Dortmund-spits, die in het verleden bij Juve onder contract stond, bleek het startsein voor een spectaculaire eerste helft. Daarin kwam de thuisclub na dertien minuten op voorsprong.

Carlos Tévez profiteerde van een fout van doelman Roman Weidenfeller, die een inzet van Álvaro Morata slecht verwerkte. Maar vijf minuten later trok Dortmund de stand al gelijk. Chiellini gleed knullig uit, waarna Marco Reus (foto onder) een vrije doortocht had. Alleen voor Gianluigi Buffon bleef hij uiterst koel.

Nadat de bezoekers na ruim een half uur de geblesseerde Lukasz Piszczek naar de kant hadden gehaald, sloeg het noodlot ook toe bij Juventus. Acht minuten voor rust bleek dat Pirlo niet verder kon. Een grote aderlating voor de thuisclub, maar nog voor rust viel er toch nog iets te juichen. Na een knappe aanval kwam Juventus via Morata opnieuw op voorsprong. De Spanjaard tikte van dichtbij binnen op aangeven van Paul Pogba, die verder een teleurstellende wedstrijd speelde.

In de tweede helft was er veel minder te beleven in het Juventus Stadium, waar Borussia Dortmund voorzichtig op zoek ging naar de gelijkmaker. Kansen kregen de Duitsers echter nauwelijks. Aan de andere kant was Tévez met twee schoten van afstand wél gevaarlijk, terwijl Chiellini in kansrijke positie over kopte. In de 86ste minuut was de grootste mogelijkheid na rust voor Roberto Pereyra, maar de vervanger van Pirlo schoof de bal voorlangs.

Het bleef uiteindelijk 2-1, waar vooral Borussia Dortmund blij mee zal zijn. De ploeg van trainer Jürgen Klopp mag het karwei op woensdag 18 maart in eigen huis proberen af te maken. Tot die tijd hoopt de Champions League-finalist van 2013 in de Bundesliga de weg verder naar boven te vervolgen. Na drie overwinningen op rij is het inmiddels opgeklommen naar de twaalfde plaats. Een groot contrast met Juventus, dat onbedreigd lijkt af te stevenen op zijn vierde landstitel op rij.

Als Juventus ten koste van Borussia Dortmund voor het eerst sinds 2012/13 de kwartfinale van de Champions League bereikt, neemt het ook meteen revanche voor de verloren finale van 1997. De club uit Turijn ging toen in München met 3-1 onderuit tegen Die Schwarzgelben.