Juve jaagt op eeuwige roem tegen potentiële Oranje-beul

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 38ste speelronde is dat het duel tussen Juventus en Cagliari van zondag (15.00 uur).

Juve jaagt op eeuwige roem tegen potentiële Oranje-beul

Juventus

Klassering: 1ste plaats (99 punten uit 37 duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Het duel met Cagliari is voor Juventus het laatste obstakel op weg naar eeuwige roem. Met een 0-1 overwinning op AS Roma verzekerde De Oude Dame zich vorige week al van het puntenrecord in de Serie A, maar tegen Cagliari kan het ook in Europees opzicht geschiedenis schrijven. Een zege volstaat voor een unieke prestatie.

Bij een overwinning eindigt Juventus dit seizoen met het ontzagwekkende aantal van 102 punten en daarmee zou het zich, in absolute zin, tot beste kampioen aller tijden van de grote Europese competities kronen. Nog nooit werd er in de grote competities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) een club met 102 punten kampioen op het hoogste niveau. Bij een zege stoot Juventus de Spaanse grootmachten Barcelona en Real Madrid van de troon. Barça greep in 2013 de titel met honderd punten, hetzelfde aantal als Real in 2012 behaalde. Twee clubs uit kleinere competities werden ooit met meer dan honderd punten kampioen: Benfica (101 in 1991) en Celtic (103 in 2002).

Na het behalen van de landstitel bracht trainer Antonio Conte diverse malen een B-elftal op de been, maar met eeuwige roem in het verschiet kiest de coach tegen Cagliari waarschijnlijk voor zijn beste formatie. Op volle sterkte zou Juventus een maatje te groot moeten zijn voor Cagliari, want de eilanders werden op 12 januari in eigen huis al met 1-4 verslagen.

Cagliari

Klassering: 15de plaats (39 punten uit 37 duels)
Vorm: G-W-W-L-L

Cagliari speelt al een tijdje uitsluitend om de sportieve eer en wedstrijdpremies. De voetbaltrots van Sardinië beleeft een vrij kleurloos seizoen in de middenmoot. Geen moment maakte het kans op Europees voetbal en geen moment was degradatiegevaar reëel. Qua prestaties is Cagliari, dat liefst twaalf keer gelijkspeelde, de ultieme grijze muis.

Bijgeloof
Gelukkig zorgt eigenaar Massimo Cellino náást het veld altijd voor het nodige vuurwerk. Leuk weetje over de clubbaas: Cellino is zó bijgelovig dat het getal 17, het Italiaanse equivalent van ons ongeluksgetal 13, nergens voorkomt in zijn stadion. Bij de nummering van stoeltjes en rijen wordt nummer 16 gevolgd door 16b en 18.

Vanuit Nederlands perspectief zijn de verrichtingen van spits Mauricio Pinilla interessant om te volgen. Met zeven doelpunten is de dertigjarige frontman clubtopscorer van Cagliari. Over een paar weken zien we hem waarschijnlijk weer terug, want Pinilla is zo goed als zeker van een plek in de WK-selectie van Chili, op 23 juni de tegenstander van Oranje op het WK in Brazilië. Met Eduardo Vargas concurreert hij om een basisplaats in de voorhoede, naast sterspeler Alexis Sánchez. Ook voor Louis van Gaal is Juventus-Cagliari dus de moeite waard.

Onderlinge historie

De kans op een stunt van Cagliari in Turijn is extreem klein. De eilanders wonnen pas twee keer op bezoek bij Juventus. De eerste keer was in 1968 (1-2) en de tweede keer in 2009 (2-3). Davide Biondini, Jeda en Alessandro Matri waren toen trefzeker voor de Rossoblù. Mohamed Sissoko en Pavel Nedved deden wat terug namens Juventus.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
15/01/2012 Juventus - Cagliari 1-1 Serie A
06/05/2012 Cagliari - Juventus 0-2 Serie A
21/12/2012 Cagliari - Juventus 1-3 Serie A
11/05/2013 Juventus - Cagliari 1-1 Serie A
12/01/2014 Cagliari - Juventus 1-4 Serie A

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.