Juve kampioen na misstap Roma bij hekkensluiter

Zonder zelf in actie te komen is Juventus zondag voor de dertigste keer in zijn clubhistorie kampioen van Italië geworden. De club uit Turijn profiteerde van de nederlaag van nummer twee AS Roma bij Catania.

Catania - AS Roma 4-1
Voorafgaand aan de 36ste speelronde in de Serie A had AS Roma acht punten achterstand op Juventus, waardoor de ploeg van trainer Rudi Garcia moest winnen bij Catania om het kampioenschap van Juve een dag uit te stellen. En aangezien de Siciliaanse club laatste stond, leek die opdracht haalbaar. Maar de hekkensluiter steeg boven zichzelf uit.

In de 26ste minuut opende de thuisclub de score in het Stadio Angelo Massimino. Na een hakbal van Sebastián Leto schoot Mariano Izco in de korte hoek. Acht minuten later was de aanvoerder opnieuw trefzeker en wéér was het een fraaie treffer. Met buitenkant rechts passeerde hij doelman Morgan De Sanctis na goed doorkoppen van Gonzalo Bergessio.

Maar nog voor rust kwam AS Roma terug in de wedstrijd. Francesco Totti (foto) schoot volledig vrijstaand binnen op aangeven van Alessandro Florenzi. In de 55ste minuut verdubbelde Catania zijn voorsprong echter na een enorme fout van De Sanctis, die een schot van Sebastián Leto loste en daardoor Bergessio in staat stelde om van dichthij 3-1 te maken.

Het slotakkoord was voor Pablo Barrientos, die van afstand het vierde doelpunt voor Catania maakte. Voor AS Roma betekende het pas de derde nederlaag dit seizoen in competitieverband. De Romeinen eindigen op de tweede plaats, waardoor ze volgend seizoen uitkomen in de Champions League. Catania komt door de spectaculaire zege op 26 punten uit 36 duels, waardoor het nu de negentiende plaats bezet. De achterstand op Bologna, dat op de veilige zeventiende positie staat, is echter nog drie punten.

Chievo - Torino 0-1
Torino heeft een nipte zege geboekt op bezoek bij Chievo en houdt daardoor de zesde plaats in de Serie A vast. Dankzij een eigen doelpunt in de 54ste minuut van Chievo-verdediger Gennaro Sardo stevent de tweede club uit Turijn af op de voorronde van de Europa League. De thuisploeg moest na ruim een uur verder met tien man nadat invaller Sergio Pellissier in een tijdsbestek van twee minuten evenveel gele kaarten ontving.

Parma - Sampdoria 2-0
Mede dankzij een doelpunt van Antonio Cassano heeft heeft Parma een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om een Europa League-ticket. De grillige aanvaller opende na zeven minuten de score. In de slotfase bepaalde invaller Matias Ezequiel Schelotto de eindstand namens de Gialloblu op 2-0. Door de winst blijft Parma in het spoor van nummer zes Torino.

Udinese - Livorno 5-3
Een doelpuntenfestijn tijdens de eerste 45 minuten in Udine. Hekkensluiter Livorno kwam brutaal op voorsprong door een rake vrije trap van Paulinho, die in de 22ste minuut ook de 2-2 aantekende uit een vrije trap. Na de openingstreffer van Livorno nam Udinese het heft in handen door de doelpunten van Antonio Di Natale (twee), Emmanuel Badu, Roberto Pereyra en Gabriel Silva. In de tweede helft bepaalde Djamel Mesbah namens Livorno de eindstand op 5-3.