Juve blijkt ook zonder topspits ongenaakbaar in Serie A

Voor het tweede jaar op rij heeft Juventus zich gekroond tot kampioen van Italië. De ploeg van trainer Antonio Conte won zondagmiddag in eigen huis van Palermo (1-0) en verzekerde zich daardoor twee duels voor het einde van de scudetto. Het betekende de 29ste landstitel voor De Oude Dame en de tweede sinds de terugkeer in de Serie A. De club uit Turijn werd in 2006 het zwaarst van alle clubs gestraft voor haar rol in het Calciopoli-schandaal, waarin onder meer omkoping van scheidsrechters bewezen werd. Juventus werd teruggezet naar de Serie B en moest de scudetti van 2005 en 2006 inleveren.

Juve blijkt ook zonder topspits ongenaakbaar in Serie A

In 2007 keerde Juve terug op het hoogste niveau, maar daar eindigde het tot vorig seizoen niet hoger dan de derde plaats. In de jaargangen 2009/10 en 2010/11 kwam het zelfs niet verder dan de zevende plek, maar onder de in de zomer van 2011 aangestelde trainer Antonio Conte is de club teruggekeerd aan de top. De voormalig middenvelder van Juventus, in de periode 1991-04 speelde hij liefst 419 competitieduels voor de Noord-Italianen, mocht overigens een groot deel van het seizoen niet op de bank zitten.

Omdat hij in zijn tijd bij Siena geweten zou hebben van een ander omkoopschandaal, werd de coach voor vier maanden geschorst en mocht hij pas in december weer langs de lijn plaatsnemen. De afwezigheid van Conte had geen invloed op de prestaties van Juventus. De kampioen heeft met nog twee duels voor de boeg een dermate grote voorsprong opgebouwd dat het niet meer achterhaald kan worden. De titel van vorig jaar blijkt geen incident; Juve is definitief terug in de Italiaanse top. Het succes van Juventus dit seizoen komt voor een groot deel voor rekening van de uitstekende defensie onder aanvoering van Gianluigi Buffon. De doelman incasseerde slechts twintig treffers in 32 duels. Liefst zestien keer hield Buffon zijn doel schoon, maar daarbij kreeg de aanvoerder hulp van een uitstekende driemansverdediging bestaande uit Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini.

Verder spelen op het middenveld Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Paul Pogba en Arturo Vidal een sleutelrol. Laatstgenoemde scoorde dit seizoen liefst tien keer, waarmee hij clubtopscorer is. En daar ligt ook meteen de zwakte van Juventus. Want na de terugkeer aan de Italiaanse top droomt Andrea Agnelli alweer verder; de clubvoorzitter wil komende zomer een spits van wereldformaat aan zijn selectie toevoegen. Een jaar geleden werden onder anderen Edin Dzeko, Fernando Llorente en Robin van Persie in verband gebracht met een transfer naar Turijn, maar het werd uiteindelijk Nicklas Bendtner (gehuurd van Arsenal) en afgelopen winter kwam daar Nicolas Anelka (Shanghai Shenhua) bij. Beiden wisten dit seizoen het net niet te vinden, terwijl naast clubtopscorer Vucinic ook aanvallers Sebastian Giovinco, Alessandro Matri en Fabio Quagliarella niet voor veel doelpunten zorgden. Llorente komt komende zomer transfervrij over van Athletic de Bilbao, maar Agnelli droomt van nog een spits.

Een échte spits van wereldformaat: Zlatan Ibrahimovic. De Zweed stond in de periode 2004-06 ook al onder contract in Turijn, maar speelt nu voor Paris Saint-Germain. Al na één seizoen zou Ibrahimovic echter weer willen terugkeren naar de Serie A, waar hij ook voor Internazionale en AC Milan uitkwam. Die clubs kunnen hem echter niet betalen, waardoor Juventus hoopt op zijn komst. In de ogen van Agnelli kunnen de prestaties in de Champions League namelijk beter. Waar de club uit Turijn dit seizoen in de kwartfinales kansloos was tegen Bayern München, verwacht de voorzitter dat de club in de toekomst altijd tot het einde meespeelt om de landstitel en minimaal de halve finales van het kampioenenbal moet kunnen bereiken.

Een nieuwe aanvaller lijkt dan inderdaad geen overbodige luxe, aangezien in het huidige Juve geen echte topspits rondloopt. Mocht ook die nog arriveren, kan de ploeg van Conte volgend seizoen nog meer domineren in de Serie A. En wellicht in de Champions League.(Arjan van den IJssel)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen