Jupiler League de jongste competitie van Europa

Reacties

In geen enkele Europese competitie ligt de gemiddelde leeftijd zo laag als in Nederland. Dat blijkt uit een recent UEFA-rapport. Nederlandse trainers zitten bovendien relatief veilig.

Jupiler League de jongste competitie van Europa

Er wordt weleens gezegd dat de Jupiler League eigenlijk een veredelde jeugdcompetitie is. Op basis van de laatste UEFA-cijfers blijkt daar een kern van waarheid in te zitten. Uit het rapport The European Club Football, dat de UEFA donderdag publiceerde, blijkt de gemiddelde leeftijd in de Eerste Divisie op 23,1 jaar te liggen. Geen enkele competitie in Europa scoort lager.

In de Eredivisie ligt de gemiddelde leeftijd een fractie hoger, te weten 23,8 jaar. Daarmee staat het op een derde plaats na het hoogste voetbalniveau in Letland.

Weinig verrassend is dat in Turkije en Rusland gemiddeld genomen de oudste spelers actief zijn. De gemiddelde leeftijd ligt in beide landen op 27,1 jaar. In Engeland, Spanje en Italië ligt het gemiddelde met 26,9 jaar net iets lager.

Trainers
Niet alleen de spelers maar ook de trainers in Nederland zijn relatief jong. In de Eredivisie ligt het gemiddelde op 46,6 jaar, in de Jupiler League zijn de trainers net iets ouder (gemiddeld 46,9 jaar).

De jongste trainers in Europa vind je in Noord-Ierland. Op het hoogste niveau ligt de gemiddelde leeftijd net boven de veertig jaar. De oudste trainers komen we tegen in Tsjechië, Engeland en Turkije. Daar zijn de managers gemiddeld zo'n tien jaar ouder dan in Noord-Ierland.

De UEFA bekeek tevens de baanzekerheid van deze trainers. De Europese voetbalbond berekende dat in het seizoen 2014/15 vijftig procent van de Nederlandse clubs van trainer wisselde. In de Jupiler League lag dit percentage op 65 procent.

De managers in Noord-Ierland en Finland zaten het veiligst: acht procent van de clubs besloot van trainer te wisselen. In Turkije en Roemenië was niemand zeker van zijn baan: maar liefst 94 procent van de clubs wisselde ergens tijdens het seizoen van trainer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.