Joshua Kimmich, Guardiola's erfenis aan het Duitse voetbal

Reacties

De 2-0 van Joshua Kimmich tegen PSV woensdagavond was alweer zijn zevende doelpunt in alle competities voor Bayern München dit seizoen. Het 21-jarige Duitse supertalent speelde anderhalf jaar geleden nog in de 2. Bundesliga, maar is nu al bijna onmisbaar voor Der Rekordmeister.

Joshua Kimmich, Guardiola's erfenis aan het Duitse voetbal

Kimmich doorloopt de jeugdopleiding van VfB Stuttgart, maar vertrekt in 2013 op achttienjarige leeftijd naar RB Leipzig. Zijn oude club besluit hem twee jaar later voor anderhalf miljoen euro terug te kopen. Een dag later zit hij echter alweer in het vliegtuig naar München. Pep Guardiola wil hem hebben. Stuttgart-trainer Alexander Zorniger is woedend: 'Ik wil iedereen vermoorden die bij deze beslissing betrokken is', briest hij tegen Bild. Voorzitter Fredi Bobic kijkt echter naar het financiële plaatje, Bayern is bereid 8,5 miljoen te betalen voor de twintigjarige Kimmich, die de club daarmee zeven miljoen euro winst in één dag oplevert.   

Het is een opvallende aankoop van Bayern, dat met onder anderen Thiago Alcántara, Arturo Vidal en Xabi Alonso overloopt van de centrale middenvelders. Guardiola heeft echter andere plannen voor Kimmich, die in zijn eerste seizoen bij de club met name als verdediger speelt. De Spaanse trainer is niet bang om de slechts 1.76 meter lange Kimmich een centraal duo te laten vormen met linksback David Alaba in de knock-outfase van de Champions League.

Kimmich is het type speler waar trainers als Guardiola van houden. Een uitstekende basis op het gebied van techniek en inzicht, maar met name een bijzonder leergierig karakter. Guardiola schroomt dan ook niet om zijn pupil na afloop van het duel met Borussia Dortmund in mei 2016 op het veld hartstochtelijk toe te spreken. Buitenstaanders spreken van een respectloze donderpreek, maar de insiders weten dat het juist precies andersom is. Guardiola stopt zoveel energie in Kimmich, omdat hij weet hoe goed hij kan worden. De Spanjaard schuift dat vertrouwen ook niet onder stoelen of banken. 'Ik houd van deze jongen, hij heeft absoluut alles' laat hij optekenen.

In totaal komt Kimmich dat seizoen in alle competities 36 keer uit voor Bayern, hetgeen hem een basisplaats bij het Duitse nationale elftal op het EK 2016 oplevert. Het 21-jarige talent mist de uitstraling van ploeggenoten Vidal en Mats Hummels of het postuur van Jérôme Boateng, maar hij heeft andere kwaliteiten. Kimmich is een meester in het maken van de juiste keuzes. Geef hem de bal en hij doet er vrijwel uitsluitend iets goeds mee. Dat is dan ook wat steeds meer gebeurt bij Bayern en het nationale elftal van Duitsland (zie diagram hieronder).

Kimmich begint zich steeds meer te manifesteren als strateeg. Zijn vernieuwde positie helpt daar ook bij. Carlo Ancelotti, die Guardiola in de zomer opvolgde als trainer bij Bayern, heeft voor Kimmich een plek ingeruimd op het middenveld, nog voor controleur Alonso. Het blijkt een gouden zet, want Kimmich heeft dit seizoen na Robert Lewandowski de meeste doelpunten achter zijn naam van de gehele selectie. Na tien wedstrijden in alle competities heeft hij al zeven keer gescoord, vier keer meer dan bijvoorbeeld Thomas Müller.

Die ontwikkeling heeft Kimmich vooral te danken aan zijn leergierige karakter. 'Zelfs na een verloren potje op de training heb ik soms uren nodig om dat te verwerken. Dit is niet altijd een voordeel, maar mijn ambitie heeft me tot nu toe meer goeds dan kwaads gebracht', vertelt bij begin oktober op de website van de Duiste bond. Het is precies die ambitie waar Guardiola's hart sneller van ging kloppen. Zelf blijft de middenvelder echter bescheiden.

'De meeste spelers bij Bayern zijn wereldkampioen, Europees kampioen of Champions League-winnaar. Ook al speel ik nu regelmatig en scoor ik hier en daar, het is nog steeds niets vergeleken met Manuel Neuer, Xabi Alonso en Thomas Müller.' Als Kimmich zich in hetzelfde tempo blijft ontwikkelen, lijkt dat niveau binnen handbereik. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.