PSV brengt Bayern ondanks valse start even aan het wankelen

PSV is in de derde groepswedstrijd van de Champions League onderuitgegaan op bezoek bij Bayern München. Mede dankzij een goal van Arjen Robben won de thuisploeg met 4-1.

In aanloop naar het duel met PSV verloor Bayern van Atlético en speelde het in de Bundesliga gelijk tegen 1. FC Köln en Eintracht Frankfurt. Van een mindere vorm was woensdagavond weinig te merken, van een crisissfeer evenmin. De Duitsers overrompelden de bezoekers, kregen al snel een handvol kansen en namen in de dertiende minuut al de leiding. Doelman Jeroen Zoet was de enige alerte PSV'er bij een snel gekomen corner van Robben. De keeper kon in eerste instantie nog voorkomen dat Thomas Müller bij de eerste paal scoorde, maar werd bij de rebound verslagen. PSV kreeg de rekening voor het slappe begin gepresenteerd.

Het openingsdoelpunt was voor Bayern allerminst reden een versnelling terug te schakelen. Het tempo bleef hoog, net als de dreiging. Dat het in de 21ste minuut 2-0 werd, was niet meer dan logisch gezien het spelbeeld. Joshua Kimmich scoorde uit een van richting veranderde voorzet van David Alaba. Het was vervolgens aan Zoet te danken dat de schade niet verder opliep. Hij hield PSV, dat was gestart in een 4-3-3-formatie en weer kon beschikken over Andrés Guardado, enigszins op de been door knap te redden op schoten van Kimmich en Robben.

Ommekeer
Het zelfvertrouwen waarmee Bayern in het eerste halfuur combineerde, verdween als sneeuw voor de zon toen PSV in het laatste kwartier voor rust plots veelvuldig te vinden was op de helft van Bayern. Jérôme Boateng voorkwam nog ternauwernood dat Gastón Pereiro in stelling werd gebracht om van dichtbij raak te schieten, maar het was een voorbode voor wat ging komen. Een goal van de Uruguayaan werd even later nog afgekeurd, omdat de aanvaller randje buitenspel stond. In de 41ste minuut was het wel raak, toen Pereiro op rechts Luciano Narsingh de diepte instuurde. De rechtsbuiten rondde perfect af door hoog raak te schieten in de verre hoek: 2-1.

Doelpuntenmaker Joshua Kimmich viert de 2-0 met David Alaba, de aangever.

PSV toonde ook direct na rust lef en kreeg kansen op meer dan de aansluitingstreffer. Uit een voorzet van Narsingh nam Pereiro de bal met zijn borst aan, alleen de inzet van laatstgenoemde was te slap om Neuer in grote problemen te brengen. Een fatale misser, want niet veel later zorgde Robert Lewandowski voor de Vorentscheidung. Robben leidde de 3-1 in met een kenmerkende actie. De linkspoot kwam vanaf rechts zoals gebruikelijk naar binnen en loste een schot richting de verre hoek. Via de vuisten van Zoet belandde de bal bij Lewandowski, die de bal in het lege doel kopte.

De treffer van de Pool maakte een einde aan de periode waarin PSV de Bundesliga-koploper aan het wankelen had gebracht. PSV leek het geloof in een goed resultaat kwijt. Bayern consolideerde, al bleef Robben nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt tegen de club waar hij tussen 2002 en 2004 onder contract stond. Het werd een succesvolle zoektocht voor de na ribklachten weer fitte flankspeler. Na een fraaie pass van Thiago Alcántara kopte Robben de bal voor de handen van de uitgekomen Zoet weg: 4-1.

Het was de genadeklap voor PSV en tevens het slotakkoord. Door de zege zet Bayern een grote stap op weg naar overwintering in de Champions League. PSV, dat door de nederlaag van FK Rostov tegen Atlético Madrid derde blijft in Groep D, zoekt na drie duels nog altijd naar de eerste zege en kan zich op 1 november in eigen huis revancheren tegen de Duitsers.