José Mourinho, als verliezer niet speciaal

Reacties

Manchester United gaat in de elfde speelronde van de Premier League op bezoek bij Swansea City (zondag, aftrap 16.00 uur). VI-redacteur Süleyman Öztürk over José Mourinho, de manager van The Mancunians.

José Mourinho, als verliezer niet speciaal

Het is een opmerking die hem als een boemerang treft. Toen Mourinho nog niet zoveel verloor schudde hij het hoofd als een journalist vroeg naar Arsène Wenger. Zo vaak niet winnen, zo vaak geen prijs, hoe was het mogelijk? Daar moest hij niet mee aankomen bij zijn clubs. Nee, dan hadden ze hem wel ontslagen.

Mourinho heeft wel eens gezegd dat winnen makkelijk is. Voor hem dan. De juiste spelers, de juiste instelling en vooral goed luisteren naar de trainer. Dan komt alles goed. Alleen is die vanzelfsprekendheid van winnen nu weg.

In de competitie bedraagt de achterstand op de topdrie inmiddels acht punten. Manchester United won in september voor het laatst, met 4-1 van Leicester City. In oktober speelde het drie keer gelijk in de Premier League en verloor het met 4-0 van Chelsea. De Portugees krijgt het niet voor elkaar zijn team aan het voetballen te krijgen.

Manchester United is niet zomaar een opdracht voor José Mourinho. Het is een van de megaclubs die hij altijd heeft willen coachen. Hij is, zoals hij zelf zegt, geboren voor dit soort klussen. Een mal voor succes bestaat niet, ook voor hem niet. De methode-Mourinho is geen usb-stick die je in een laptop schuift waarna alles vanzelf gaat draaien. De specialist in winnen is een specialist in verliezen geworden.

Het is interessant om te kijken of Mourinho dit proces weet om te draaien. Of hij zich weet aan te passen aan de veranderde omstandigheden in de Premier League. In alles is de concurrentie verstevigd. Op het veld, maar ook daarbuiten. Mourinho had N'Golo Kanté afgelopen zomer graag aan zijn selectie toegevoegd, maar zag de verdedigende middenvelder naar Chelsea gaan. Met de verdediging van United kan hij onmogelijk tevreden zijn. Het is simpelweg niet goed en niet robuust genoeg. Manchester United is kwetsbaar en traag.

De zwakte van Mourinho is dat hij het voetbal in het algemeen behalve zijn cv weinig te bieden heeft. Hij definieert goed en slecht voetbal in winnen en verliezen. Als The Special One verliest blijft weinig van hem over. Je kunt stellen dat iemand als Wenger zelfs bij een nederlaag nog iets van schoonheid behoudt. José Mourinho is als verliezer niet speciaal. Dan wordt hij irritant en een beetje zielig.

Programma
AFC Bournemouth 05-11
16:00
Sunderland
Burnley 05-11
16:00
Crystal Palace
Manchester City 05-11
16:00
Middlesbrough
West Ham United 05-11
16:00
Stoke City
Chelsea 05-11
18:30
Everton
Arsenal 06-11
13:00
Tottenham Hotspur
Hull City 06-11
15:15
Southampton
Liverpool 06-11
15:15
Watford
Swansea City 06-11
16:00
Manchester United
Leicester City 06-11
17:30
West Bromwich Albion
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.