Jong Twente zet De Graafschap voet dwars om periodetitel

De Graafschap heeft op bezoek bij Jong FC Twente verzuimd goede zaken te doen in de strijd om de derde periodetitel. FC Oss deed dat wel in de uitwedstrijd tegen Jong PSV.

Jong FC Twente – De Graafschap 3-1
De Graafschap had bij een overwinning in Emmen, waarnaar Jong FC Twente weer uitweek wegens de slechte staat van het veld in De Grolsch Veste, op koers gelegen voor het veroveren voor de derde periodetitel. De Superboeren lieten echter na de vijfde zege in de laatste zes competitieduels te boeken en staan twee punten achter op VVV-Venlo, dat afstevent op de eindzege.

Dankzij een prachtige goal van Ryo Miyaichi (foto) moest De Graafschap na 53 minuten de achtervolging inzetten. De Japanse vleugelspits speelde al sinds 14 december niet meer voor de hoofdmacht van Twente, maar maakte maandagavond na een solo via de onderkant van de lat zijn tweede goal van 2015 in de Jupiler League.

Na een handsbal van Dico Koppers gaf Jerry van Ewijk De Graafschap nog wel hoop door de penalty te benutten (1-1), maar de vijftiende competitietreffer van de 22-jarige aanvaller had niet de gewenste uitwerking. Omdat de ploeg van trainer Jan Vreman vol de aanval zocht, kreeg Jong Twente veel ruimte. Kasper Kusk en Jari Oosterwijk maakten er in de slotfase dankbaar gebruik van: 3-1

Jong PSV - FC Oss 1-3
In het Brabantse onderonsje kwam Jong PSV op slag van rust op voorsprong. Marcel Ritzmaier opende de score. In de tweede helft had FC Oss de achterstand in zeven minuten omgedraaid in een voorsprong door goals van Istvan Bakx en Ryan Sanusi. Jonathan Opoku bepaalde in het Jan Louwers Stadion de eindstand, waardoor Jong PSV nu veertiende is. De ploeg van Darije Kalezic zag Jong FC Twente immers passeren.

Oss is achtste en heeft bovendien met een punt achterstand op VVV-Venlo nog kans op het winnen van de derde periode. NEC staat met zes punten nog boven VVV in de periodestand, maar won de eerste twee periodes óók al. Oss krijgt vrijdag bezoek van Fortuna Sittard.

Jong Ajax - FC Den Bosch 0-0
In De Arena vielen vanavond geen doelpunten. De coaches Jaap Stam en Andries Ulderink hadden bij de Amsterdammers de beschikking over doelman Diederik Boer, Kenny Tete, Jairo Riedewald en Richairo Zivkovic, maar zagen dat het verschil niet gemaakt kon worden. Jong Ajax is daardoor na vanavond tiende, terwijl Den Bosch twaalfde blijft.