Jeugdige Fischer, koelbloedig ijskonijn met snelle voeten

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de vijftiende speelronde was dat Ajax-middenvelder Viktor Fischer. Ajax-trainer Frank de Boer vergeleek hem afgelopen zomer met Andrés Iniesta, de Deense jeugdbondscoach Thomas Frank trok onlangs een parallel met de scoringsdrift van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Het zal je als tweedejaars A-junior gezegd worden. Viktor Fischer (18) vond het mooie complimenten, vertelde hij later, maar zijn hoofd was er niet door op hol gebracht.

Jeugdige Fischer, koelbloedig ijskonijn met snelle voeten

Welgeteld 129 competitieminuten had Fischer bij Ajax in de benen, toen hij op 14 november mocht invallen tijdens de oefeninterland van Denemarken in Turkije (1-1). Daarmee troefde hij zijn teamgenoot Christian Eriksen af. De middenvelder debuteerde in de Deense ploeg na 424 speelminuten in de hoofdmacht van Ajax. Voor het overige kunnen de twee landgenoten elkaar de hand schudden: ze zijn technisch begaafd en zelfbewust, ze hebben spelinzicht en laten zich geen van beiden beperken door leeftijdsgrenzen.

Geef ze een bal en ze gaan zonder schroom op avontuur. Of de tegenstander nou PEC Zwolle of PSV heet. Fischer bewandelt het pad zoals Johan Cruijff dat voor de grootste talenten heeft uitgestippeld. Als coach liet Cruijff zijn oogappels vaak op jonge leeftijd debuteren en plaatste ze vervolgens terug naar de jeugd, waar ze verplicht werden wekelijks uit te blinken. Pas daarna kon sprake zijn van een doorstart in het eerste elftal.

Zo ging het ook met Fischer. Na zijn teleurstellende officiële debuut, ook tegen PSV, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, hervatte het juniorenleven zich. Afgelopen zaterdag kreeg Fischer zijn herkansing tegen PSV. Vier maanden geleden hadden de zenuwen vat op hem gehad, voor het eerst in die volle Arena. Al na vijf minuten zakte de spanning zijn benen in en was hij moe. <br /><br /> Hoe anders verliep zijn tweede krachtmeting met de Eindhovenaren. Typerend was de manier waarop Fischer het tweede Ajax-doelpunt voorbereidde. De aanvaller passeerde Atiba Hutchinson op de linkerflank, glipte Mark van Bommel voorbij, worstelde zich opnieuw langs Hutchinson en bood Danny Hoesen een nauwelijks te missen kans. In die actie zaten veel van zijn kwaliteiten opgesloten: snelle voeten, passeertechniek, kracht en overzicht.

Zijn voornaamste kwaliteit, scoren, toonde Fischer een kwartier later. Hij reageerde alert op gestuntel in de PSV-defensie, omspeelde doelman Boy Waterman en besliste de competitietopper met de koelbloedigheid van een ijskonijn. Nu het spotlicht steeds feller op Fischer gaat schijnen, wil Ajax snel zakendoen omtrent zijn contractverlenging. De huidige verbintenis loopt tot de zomer van 2014.

Vorige maand hoopte voetbaldirecteur Marc Overmars al spijkers met koppen te kunnen slaan met een nieuw contract tot medio 2016. Zaakwaarnemer Lerby acht de komende winterstop echter vroeg genoeg om de besprekingen te hervatten. Fischer zelf heeft inmiddels aangegeven zijn groei in Amsterdam voort te willen zetten. Want ook op alle loftuitingen na Ajax-PSV reageerde hij koeltjes. 'Misschien heb ik mezelf voorlopig in de basis gevoetbald', dacht Fischer hardop. Waarna hij zich, met snelle voeten, terugtrok uit de polonaise.

Tekst: Simon Zwartkruis Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's