Jesús Navas: van angstig talent tot zekere penaltynemer

Dat juist Jesús Navas in Brazilië de beslissende strafschop tegen Italië benutte was de bevestiging van de metamorfose van het grote Spaanse talent dat eerder ten onder leek te gaan aan heimwee en angstaanvallen.

Jesús Navas: van angstig talent tot zekere penaltynemer

Na de misser van Leonardo Bonucci nam Navas (27) donderdag plaats achter de bal in de wetenschap dat zijn strafschop Spanje aan een plaats in finale van de Confederations Cup zou helpen. Hij weerstond de druk, en deed wat hij moest doen vanaf elf meter: scoren.

'Ik had veel vertrouwen in mezelf en de ploeg. Op zo'n moment laat ik me door niets afleiden omdat ik zo zeker van mijn zaak was. En gelukkig slaagde ik in mijn missie', zei de buitenspeler na de overwinning na strafschoppen (0-0, 7-6). De uitspraken getuigen van de enorme verandering bij Navas die lange tijd zodanig geplaagd werd door angstaanvallen dat zijn veelbelovende carrière beperkt dreigde te blijven tot Sevilla, niet al te ver van zijn vertrouwde omgeving. Trainingskampen waren uit den boze voor hem. Chronische heimwee speelde hem parten. In 2006 was dat de reden dat hij een transfer naar Chelsea van de hand wees. José Mourinho kon hem op Stamford Bridge niet verwelkomen. De vrees in het buitenland te moeten leven, ver van zijn geboorteplaats Los Palacios y Villafranca, maakte Navas ziek.

De mentale kwetsbaarheid stond ook een interlandcarrière lang in de weg. Pas na jaren van intensieve therapie achtte Navas zich in staat zijn land te vertegenwoordigen. 'Het is het mooist om je land te kunnen dienen, en ik hoop dat ik het kan. Ik moet rustig blijven. Ik moet de juiste stappen blijven zetten', zei hij in augustus 2009.

Drie maanden later volgde zijn debuut voor La Roja. Als vervanger van Andres Iniesta maakte hij tegen Oostenrijk tien minuten vol. Inmiddels staat de teller op 26 interlands, met de hoofdrol tegen Italië als voorlopig hoogtepunt.

'Na alles wat hij heeft meegemaakt is hij een speler geworden die mentaal zeer sterk is', zei collega Fernando Torres. 'Het was emotioneel. Het is een eer om hem in de ploeg te hebben', voegde Gérard Pique daaraan toe.

Zoals zijn transfer naar Manchester City deze zomer een overwinning is op zichzelf, zo zette Navas met de benutte strafschop in Brazilië voor het oog van de wereld een dikke en definitieve streep onder zijn wankele verleden met heimwee en angstaanvallen. El Pájaro Loco straalt de zekerheid uit die hem bij de start van zijn carrière vreemd was. (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen