Jamaica: van Reggae Toyz tot titelkandidaat

Reacties

Na de sensationele WK-deelname in 1998 verdween Jamaica weer razendsnel van de radar. Het Caraïbische eilandje leek een typische one day fly, maar is anno 2015 weer hoogvlieger met de finaleplaats tijdens het toernooi om de Gold Cup.

Jamaica: van Reggae Toyz tot titelkandidaat

Na de allereerste WK-deelname werd het stil rond Jamaïca. De plek op het mondiale podium werkte voor het landje eerder verlammend dan verkwikkend. Want in de reeksen op weg naar de WK's van 2002, 2006, 2010 en 2014 bakten The Reggae Boys er bar weinig van.

Vanwege het speelse gemak waarmee de Jamaicaanse voetballers van het veld geveegd werden, kreeg de nationale ploeg een weinig eervolle nieuwe bijnaam: The Reggae Toyz. Het dieptepunt was een dramatische reeks in 2012 en 2013, waarin Jamaica vijftien duels op rij zonder zege bleef. En dat had niets te maken met de kracht van de tegenstanders, want zelfs voetbaldwergen Frans-Guyana en Martinique kreeg Jamaica er niet onder.

Ook de Duitse bondscoach Winnie Schäfer kreeg Jamaica aanvankelijk niet aan het winnen. Onder de twee jaar geleden aangestelde Duitser eindigde het eilandje zonder zeges allerlaatste in de finalepoule op weg naar het WK van 2014. In juni 2014 volgde de op één na grootste nederlaag aller tijden, met een 8-0 vernedering tegen Frankrijk.

Die verpulvering tegen Les Bleus bleek de laatste slok uit de gifbeker, want langzaam maar zeker begon het werk van Schäfer resultaat af te leveren. In 2014 plaatste het land zich via de Caribbean Cup voor de Copa América, waarop de zo gevreesde afgang Jamaica bespaard bleef. De mannen van Schäfer pakten weliswaar geen enkel punt, maar gingen met drie 1-0 nederlagen tegen Argentinië, Uruguay en Paraguay met opgeheven hoofd richting de Gold Cup.

En op dat toernooi speelt Jamaica maandag 01.30 uur Nederlandse tijd de finale tegen Mexico, waarmee het nu al zijn beste prestatie ooit op de Gold Cup overtroffen heeft. Natuurlijk is het eilandje de enorme underdog tegen de Midden-Amerikaanse voetbalreus, maar na de zege op de Verenigde Staten (2-1) in de halve eindstrijd is niets meer onmogelijk. Een nieuwe mijlpaal ligt in het verschiet. Voor Jamaica kan 2015 het nieuwe 1998 worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.