Jackpot voor Groningen: beker, groepsfase EL en miljoenen

Reacties

Met het winnen van de KNVB-beker is FC Groningen ook meteen zeker van deelname aan het hoofdtoernooi van de Europa League. En dat is alleen al dankzij het startgeld een lucratieve aangelegenheid.

Jackpot voor Groningen: beker, groepsfase EL en miljoenen

Om de nationale bekertoernooien belangrijker te maken, hoeven de bekerwinnaars voor het eerst sinds lange tijd géén voorronden te spelen om zich te plaatsen voor de EL-groepsfase. Het betekent dat Groningen sowieso verzekerd is van 2,4 miljoen euro, nog los van recettes van de drie thuiswedstrijden, tv-inkomsten uit de marketpool en eventuele winstpremies. Bij een zege in de EL kan algemeen directeur Hans Nijland (foto) 360 duizend euro tegemoet zien, bij een gelijkspel 120 duizend euro.

Vorig seizoen eindigde het Europese avontuur van uittredend bekerwinnaar PEC nog in de play-offs. De Zwollenaren waren over twee duels niet opgewassen tegen Sparta Praag (1-1, 3-1) en liepen die miljoenen daardoor mis.

Het Europese seizoen van Groningen zal na de zomer wel minimaal zes duels duren. De Trots van het Noorden gaat alweer voor de tiende keer Europa in. Vorig jaar strandde de ploeg van trainer Erwin van de Looi als winnaar van de play-offs nog in de tweede voorronde van de Europa League tegen Aberdeen. Eind jaren tachtig stond Groningen tot drie keer toe bij de laatste zestien van een Europees bekertoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.