Bekerfinale Live: PEC kan via play-offs nog Europa in

Reacties

VI volgt de verrichtingen tijdens de bekerfinale in De Kuip Live. Vanaf 18.00 uur vechten PEC Zwolle en FC Groningen om de hoofdprijs. De overige wedstrijden van deze voetbalzondag zijn te volgen in de normale VI Live.

Bekerfinale Live: PEC kan via play-offs nog Europa in

Het feestje zal in Groningen, en in De Kuip, nog wel even doorgaan. De speciale VI Live over de finale is nu wel ten einde. Voor de overige berichtgeving rond de finale verwijzen we jullie naar elders op onze site.

20.16 uur: JOHAN CRUIJFF SCHAAL
Door de bekerwinst van FC Groningen, is ook het affiche van 2 augustus al duidelijk. Dan gaan FC Groningen en PSV om de Johan Cruijff Schaal strijden.

20.15 uur: TOPSCORER
Omdat Michael de Leeuw niet gescoord heeft, sluit Ajacied Arek Milik het toernooi af als topschutter. Het verschil betreft één goal: acht treffers, om zeven voor De Leeuw.

20.09 uur: FELICITATIES
Nadat de Groningers de KNVB-beker mogen tonen, lopen zij het podium af. Daar staan de PEC-spelers al klaar om de felicitaties over te brengen. De ereronde kan beginnen!

20.06 uur: KIEFTENBELD KRIJGT BEKER VAN KOEMAN
Erwin Koeman overhandigt de KNVB-beker aan Maikel Kieftenbeld. Terwijl de fototoestellen ratelen, steekt de aanvoerder de trofee de lucht in. Heel Groningen juicht mee.

20.04 uur: DE WINNAARS KOMEN HET PODIUM OP
In de rode badjassen betreden de Groningen-spelers het podium. Een voor een krijgen zij een miniatuurbekertje. Het wachten is totdat aanvoerder Maikel Kieftenbeld de grote beker de lucht in mag steken.

20.02 uur: BADJASSEN
Op het veld ontvangen de PEC-spelers de witte badjassen die horen bij de tweede plaats. Ondertussen wordt het podium in gereedheid gebracht voor de winnaars. Erwin Koeman steekt Ron Jans, die afstand moet doen van de KNVB-beker, nog even een hart onder de riem. Koeman gaat de Groningers de trofee uitreiken.

20.00 uur: HULDIGING
Woensdag 6 mei zal FC Groningen met de fans de bekerwinst vieren tijdens een huldiging in het Stadspark.

19.55 uur: PLAY-OFFS
Door de bekerwinst van FC Groningen is ook direct duidelijk dat de play-offs om Europa League-voetbal tussen de nummers vier, vijf, zes en zeven zullen gaan. Als het zo blijft zijn dat AZ, Vitesse, SC Heerenveen en PEC Zwolle. De ploeg van trainer Ron Jans heeft zes punten voorsprong op nummer negen SC Cambuur (en een veel beter doelsaldo). Nummer acht FC Groningen staat vier punten onder PEC, maar is dus al zeker van deelname aan de Europa League-groepsfase.

19.53 uur: GRONINGS FEEST IN DE KUIP
Hoe verschillend zijn de emoties in De Kuip. Jesper Drost en Thomas Lam hebben vochtige ogen na het verlies, de spelers van Groningen vieren het feestje met de fans. Directeur Hans Nijland deelt in de feestvreugde op het veld.

19.52 uur: EINDSTAND BEKERFINALE: FC GRONINGEN VERSLAAT PEC MET 2-0
Door twee goals van Albert Rusnák heeft FC Groningen ten koste van PEC Zwolle de beker gewonnen. Daarmee is voor de ploeg van Erwin van de Looi de lucratieve plaatsing voor de groepsfase van de Europa League een feit. Bovendien is het de eerste hoofdprijs voor de noorderlingen, die in 1989 de finale verloren van PSV. PEC slaagt er dus niet in de bekerwinst te prolongeren.

19.48 uur: ALLEEN WONDER KAN PEC NOG REDDEN
De blessuretijd van drie minuten is ingegaan. Alleen een wonder kan PEC nog redden.

19.44 uur: JUNINHO BACUNA VALT IN
De talentvolle Juninho Bacuna mag bij Groningen nog even delen in het feestgedruis. Hij vervangt Michael de Leeuw.

19.42 uur: KANS NIJLAND
Daar is het eerste wapenfeit van Stef Nijland. Zijn geplaatste schot treft geen doel.

19.38 uur: DUBBELE WISSEL PEC
PEC gaat alles of niets spelen. Stef Nijland en Sheraldo Becker betreden het veld als vervangers van Ryan Thomas en verdediger Thomas Lam. Kan Nijland zijn vader, directeur bij FC Groningen, nog pijn doen?

19.32 uur: GRONINGEN OP 2-0, WEER RUSNAK
Met een geweldig uitgespeelde aanval komt FC Groningen op 2-0. Jarchinio Antonia is de aangever. Albert Rusnák schuift vogelvrij en beheerst binnen. Met zijn assist is invaller Antonia, die op het randje van buitenspel vertrok, opnieuw belangrijk. Bij het openingsdoelpunt was hij indirect ook al verantwoordelijk voor de assist. Uiteraard is Rusnák de grote man met twee goals.

19.22 uur: GRONINGEN OP VOORSPRONG
FC Groningen komt op voorsprong dankzij Albert Rusnák. Hij schiet vanaf zestien meter. De inzet wordt overigens nog van richting veranderd door Joost Broerse, die even daarvoor nog aangaf gewisseld te moeten worden. Met zijn laatste balcontact heeft hij dus een aandeel in de openingsgoal, want direct daarna vervangt Trent Sainsbury hem. Het is feest in het groene gedeelte van De Kuip.

Beeld uit het stadion direct na de openingsgoal.
Beeld uit het stadion direct na de openingsgoal.

19.20 uur: ANTONIA BETREEDT HET VELD
Jarchinio Antonia betreedt het veld in De Kuip. De voormalig Go Ahead Eagles-aanvaller vervangt Mimoun Mahi en krijgt direct wat hatelijke liedjes van de PEC-aanhang naar zijn hoofd vanwege zijn verleden in Deventer. Het is overigens nog steeds 0-0.

19.12 uur: LIESVELD GEEFT GEEN STRAFSCHOP
Richard Liesveld wuift de penaltyclaims van PEC Zwolle weg als Jesper Drost wordt neergelegd door Eric Botteghin. In de herhaling lijkt dat terecht. Direct na het moment schiet Ryan Thomas hard op de vuisten van Groningen-goalie Sergio Padt.

19.08 uur: WEER AL SNEL EEN KANS VOOR DE LEEUW
Net als in de eerste helft is Michael de Leeuw direct gevaarlijk. De bal komt via Mimoun Mahi terecht bij de spits, die zijn inzet ziet stranden op de benen van PEC-goalie Warner Hahn.

19.02 uur: WEDSTRIJD WEER HERVAT
In Rotterdam is afgetrapt voor de tweede helft van de bekerfinale. Alleen bij FC Groningen is gewisseld. Hans Hateboer vervangt Lorenzo Burnet, waardoor Johan Kappelhof linksback gaat spelen.

19.00 uur: ANALYSE HALVERWEGE
Beluister hier de analyse van VI-analyticus Taco van den Velde in de rust.

Wedstrijdbeeld uit de eerste helft.
Wedstrijdbeeld uit de eerste helft.

18.46 uur: RUSTSTAND BEKERFINALE 0-0
De finale tussen PEC Zwolle en FC Groningen begon spectaculair, maar het is na de eerste helft nog 0-0. Waar Groningen in de eerste minuten aandrong, kwam PEC daarna beter in de wedstrijd. Gaat de tweede helft wel voor een beslissing zorgen? Overigens is er al geloot voor het doel waar een eventuele strafschoppenreeks zal plaatshebben. Aan de kant van de Groningen-fans... Maar of dat nodig zal zijn, moet nog blijken.

18.37 uur: LUKOKI UITERST BEDRIJVIG
Jody Lukoki is de gevaarlijkste speler bij PEC. Dit keer gaat zijn inzet maar rakelings naast.

18.25 uur: REN- EN VLIEGWERK
De spanning vergoedt veel, maar na een klein half uur valt op dat beide ploegen er nauwelijks in slagen de bal in de ploeg te houden. Daardoor is voorlopig sprake van een enerverend, maar kwalitatief niet hoogstaand, potje.

18.16 uur: KWARTIERTJE ONDERWEG
Het begin was overduidelijk voor FC Groningen, maar na die storm in de openingsminuten is PEC wat beter in de wedstrijd gekomen. Tomás Necid was met een kopbal dicht bij een goal, maar het is nog steeds 0-0 in De Kuip.

18.06 uur: GRONINGEN WEER GEVAARLIJK
Groningen is opnieuw gevaarlijk bij een corner. Ook de daaropvolgende voorzet kan niet worden bekroond met een goal, maar opnieuw halen de PEC-fans opgelucht adem.

18.04 uur: OOK EERSTE WAPENFEIT PEC
Daar meldt PEC zich voor het eerst in het strafschopgebied van Groningen. Een omhaaltje van Joost Broerse is een prooi voor Sergio Padt.

18.01 uur: EERSTE KANS IS EEN FEIT
Na een minuut zijn er al twee enorme kansen voor FC Groningen geweest. Eerst denkt Michael de Leeuw de score na dertig seconden te openen, maar blokt Joost Broerse zijn inzet. Uit de daaropvolgende corner tast Warner Hahn mis, maar ontsnapt PEC opnieuw.

18.00 uur: DE BEKERFINALE IS BEGONNEN!
De toss is verricht, scheidsrechter Richard Liesveld heeft gefloten en PEC schiet de eindstrijd in gang.

17.57 uur: SPELERS BETREDEN HET VELD
Het luik van De Kuip gaat open. De spelers betreden het veld en lopen langs de trofee. Over een paar minuten gaan we beginnen!!!

17.50 uur: ZEIKNATTE KUIP
Het is vervelend voor de fans, maar het regent nogal in Rotterdam. Er zijn dus al fans door en door nat. Er is maar één manier om voor troost te zorgen.

17.30 uur: NOG TWEE VOORUITBLIKJES

17.25 uur: 'Jans en Van de Looi gaan van eigen kracht uit'
VI-analyticus Taco van den Velde is ook in De Kuip. Zijn vooruitblik.

17.25 uur: OOK DE SPELERS VAN PEC STAAN OP HET VELD
De warming-up van PEC is ook begonnen!

17.23 uur: SPELERS GRONINGEN BETREDEN GRASMAT
Daar zijn ook de overige tien spelers van Groningen. Wellicht ten overvloede: maar de grasmat in De Kuip ligt er heerlijk bij!

17.20 uur: DE VOORBEREIDING IN VOGELVLUCHT
In dit verzamelbestand hebben we deze week de aanloop naar de eindstrijd bijgehouden. Lees hier alles nog eens rustig terug.

17.18 uur: DAAR ZIJN OOK DE KEEPERS VAN GRONINGEN
Sergio Padt is ook aan zijn wedstrijdvoorbereiding begonnen. Het ritueel herhaalt zich: dit keer fluiten de blauw-witten en juichen de groenen....

Langzaamaan wordt het drukker in De Kuip.
Langzaamaan wordt het drukker in De Kuip.

17.10 uur: HAHN ALS EERSTE OP HET VELD
Warner Hahn begint aan zijn warming-up in De Kuip. Het blauw-witte gedeelte juicht de keeper toe, het groene gedeelte fluit.

17.05 uur: CHEQUE VOOR DE KNVB
KNVB-voorzitter Michael van Praag ontvangt namens de Lotto/Toto een cheque van liefst 4.884.352 euro. 'Dat besteden we aan de ontwikkeling van het jeugdvoetbal en het amateurvoetbal', aldus Van Praag, die de noodzaak van deze sponsorbijdrage benoemt. 'Als dit wegvalt, heeft de KNVB een zeer groot probleem.'

17.00 uur: FAMILIETWIST
Het is in de aanloop naar de finale al uitgemolken, maar toch nog maar een keer. FC Groningen-directeur Hans Nijland treft bij PEC zijn zoon: Stef Nijland. De spits zit bij de Zwollenaren op de bank. Nijland senior liet al weten dat hij sinds woensdag geen contact meer heeft gehad met zoonlief, die ook zijn laatste schimpscheutje via WhatsApp onbeantwoord liet.

16.59 uur: VOORUITBLIK VAN DE LOOI
In navolging van Ron Jans mag ook Groningen-coach Erwin van de Looi voor een laatste keer zijn licht laten schijnen over de finale. Lees hier wat hij zei.

16.56 uur: WEG NAAR DE FINALE VAN PEC
De weg naar De Kuip verliep voor PEC Zwolle zo:
PEC Zwolle-FC Oss 3-2
PEC Zwolle-HHC 6-1
VVV-Venlo-PEC Zwolle 0-1
SC Cambuur-PEC Zwolle 2-3 (na verlenging)
FC Twente-PEC Zwolle 1-1 (PEC wint na strafschoppen)

16.55 uur: WEG NAAR DE FINALE VAN GRONINGEN
De weg naar De Kuip verliep voor FC Groningen zo:
Barendrecht-FC Groningen 1-4
Flevo Boys-FC Groningen 1-8
FC Groningen-FC Volendam 3-0
FC Groningen-Vitesse 4-0
FC Groningen-Excelsior 3-0

16.50 uur: IN GRONINGEN WEERZIEN
Volgende week zondag staan de clubs opnieuw tegenover elkaar. Dan in een competitieduel. Dat treffen zou bij bekerwinst van PEC nog zeer belangrijk kunnen worden. Dan moet FC Groningen immers de achtste plek in de Eredivisie zien veilig te stellen om aan de play-offs deel te nemen.

16.44 uur: JANS VERWACHT SPANNEND POTJE
Ruim een uur voor aanvang van de finale blikt PEC-trainer Ron Jans voor een laatste keer vooruit. Lees hier zijn relaas.

16.40 uur: OOK DE OPSTELLING VAN GRONINGEN IS BEKEND
In navolging van de elf van PEC is ook de basiself van FC Groningen bekend. Deze elf namen moeten voor de eerste hoofdprijs van de club gaan zorgen. Overigens zit Danny Hoesen niet eens bij de selectie van de noorderlingen.
FC Groningen:
Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet;  Tibbling, Chery, Kieftenbeld; Mahi, De Leeuw, Rusnák.

16.36 uur: GRONINGEN-WATCHER
FC Groningen-watcher Marco Timmer is ook namens VI in De Kuip. Vanuit Rotterdam blikt hij vooruit.

16.35 uur: DE ELF VAN PEC
De opstelling van PEC is bekend. Deze elf namen moeten het gaan doen voor de Zwollenaren. De geregeld onpasseerbare Warner Hahn is de sluitpost en hij heeft met Joost Broerse onder meer de toekomstig commercieel directeur voor zijn neus in de defensie. Tomás Necid moet in de spits voor goals gaan zorgen. Maikel van der Werff is geschorst bij de Zwollenaren.
PEC Zwolle:
Hahn; Van Polen, Lam, Broerse, Van Hintum; Saymak, Drost, Rienstra; Lukoki, Necid, Thomas.

Hier is het allemaal om te doen: PEC-trainer Ron Jans, PEC-aanvoerder Bram van Polen, FC Groningen-captain Maikel Kieftenbeld en trainer Erwin van de Looi op de foto met de trofee. Voor Jans is de finale bijzonder: hij speelde twee jaar bij Groningen en was er acht jaar trainer.
Hier is het allemaal om te doen: PEC-trainer Ron Jans, PEC-aanvoerder Bram van Polen, FC Groningen-captain Maikel Kieftenbeld en trainer Erwin van de Looi op de foto met de trofee. Voor Jans is de finale bijzonder: hij speelde twee jaar bij Groningen en was er acht jaar trainer.

16.35: LIESVELD FLUIT
Richard Liesveld is door de KNVB aangewezen als scheidsrechter. Het is voor hem de eerste keer dat hij de bekerfinale fluit. Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken, stelt dat de aanstelling van Liesveld een 'logisch gevolg is van het goede seizoen dat Richard gefloten heeft'. 'Hij verdient het om een grote wedstrijd, in een prachtig stadion met waarschijnlijk een mooie voetbalsfeer, te mogen leiden.'

De FC Groningen-bus werd zaterdag bij de tocht richting Rotterdam bij de eerste meters begeleid door een tractor.
De FC Groningen-bus werd zaterdag bij de tocht richting Rotterdam bij de eerste meters begeleid door een tractor.

16.34 uur: BEKERUITREIKER
Als PEC zometeen de beker wint, zal Dries Jans de trofee uitreiken. De vader van Ron Jans speelde in het verleden ook tien seizoenen voor PEC. Bij FC Groningen is oud-speler Erwin Koeman de aangewezen man om de eventuele prijs uit te reiken.

16.33 uur: MOTIVATIEFILMPJE
Vorig jaar had Ron Jans voor de spelers van PEC een motivatiefilmpje in petto. Destijds zagen de spelers familieleden van over de hele wereld hen succes wensen. Wat hij dit jaar verzonnen heeft, is niet bekend. Jans noemde het filmpje zelf al wel geniaal. 'Maar ik vertel pas na afloop wat er te zien was. Ik wil me eerst op de finale richten', vertelde Jans zojuist voor de camera van FOX Sports.

16.32 uur: FC GRONINGEN ZEER PRODUCTIEF
FC Groningen scoorde dit bekerseizoen net zo vaak als Ajax, Feyenoord en PSV bij elkaar in de KNVB-beker (22 goals, meer dan elk ander team). Michael de Leeuw maakt dit bekerseizoen gemiddeld elke 44 minuten een doelpunt; van de spelers met drie of meer goals heeft alleen Arkadiusz Milik minder tijd nodig voor een treffer (27). Met één goal evenaart De Leeuw diezelfde Milik, die nu nog topscorer is met acht goals. Lees hier meer opvallende statistiekjes.

16.31 uur: JANS IN VOETSPOREN BOOY?
Jans kan de eerste trainer worden die twee jaar op rij de KNVB-beker wint sinds Foeke Booy in 2003 en 2004 met FC Utrecht. Lees hier de vooruitblik van Foeke Booy.

16.30 uur: FANS IN AFWACHTING VAN DE FINALE
De Kuip in Rotterdam begint langzamerhand vol te lopen. Aan de ene kant zit zometeen het groene gedeelte waar de fans van FC Groningen hopen op de eerste hoofdprijs in de geschiedenis van de club, aan de andere kant de fans van PEC Zwolle die hopen op bekerprolongatie. Vorig jaar werd Ajax in een sensationele finale verslagen met 5-1.

De PEC-fans in hun eigen voorbereiding.
De PEC-fans in hun eigen voorbereiding.

16.29 uur: EUROPEES VOETBAL OP HET SPEL
Behalve de bekerwinst staat er nog meer op het spel. De winnaar plaatst zich namelijk direct voor de groepsfase van de Europa League. Met andere woorden: de bekerwinnaar is verzekerd van zes Europese wedstrijden en de daarbij horende inkomsten. 'Doordat het startgeld voor de Europa League is verhoogd, krijgt de winnaar in een later stadium ook nog eens 2,4 miljoen euro. Geld dat we goed kunnen gebruiken, maar dat is in het geval van Groningen natuurlijk niet anders. Bekerwinst kan ons daarbij dus een enorme impuls geven en anders bouwen we gewoon stapje voor stapje verder aan de club', zei Joost Broerse daar onlangs al over tegen VI. De verdediger van PEC, in het verleden onder contract bij FC Groningen, gaat na dit seizoen aan de slag als commercieel directeur in Zwolle. Lees hier zijn hele verhaal.

16.28 uur: JANS OOK ALS SUCCESCOACH
Ron Jans won vorig seizoen met PEC de beker en begin dit seizoen de Johan Cruijff Schaal. In de VI van deze week was er volop aandacht voor de succescoach. Lees hier het verhaal.

16.27 uur: VAN DE LOOI SUCCESTRAINER
Onder leiding van Erwin van de Looi won FC Groningen vorig seizoen de play-offs om een Europa League-ticket. Nu heeft Groningen de kans om direct een Europees ticket voor de poulefase van de Europa League in de wacht te slepen. Lees hier het VI-interview van deze week met Van de Looi.

16.26 uur: VOORUITBLIK GERALD SIBON EN KLAAS-JAN HUNTELAAR
Lees hier de vooruitblik van Klaas-Jan Huntelaar en Gerald Sibon. De eerstgenoemde won met Ajax twee keer de beker, Sibon deed dat nog wat vaker. Hij won vijf keer de beker met Ajax, PSV, SC Heerenveen en Roda JC Kerkrade.

De bus van FC Groningen bij vertrek richting Rotterdam zaterdag.
De bus van FC Groningen bij vertrek richting Rotterdam zaterdag.

16.25 uur: EERDERE ONTMOETINGEN
PEC won één keer van FC Groningen in de beker: met Ron Jans in de basis zegevierden de Zwollenaren in oktober 1981 thuis met 3-2. De enige andere bekerontmoeting tussen deze teams eindigde in een 3-0 thuiszege voor Groningen in december 2001 (treffers van Martin Drent, Joost Broerse en Arjen Robben).

16.24 uur: PEC IS WARE CUPFIGHTER
PEC heeft met elf overwinningen op rij (inclusief strafschoppen) de langste zegereeks in de beker sinds PSV in de periode september 2011 – februari 2013 (ook 11). De meest recente reeks van twaalf zeges op rij is van Ajax en stamt uit april 2009 – maart 2011.

16.23 uur: CHERY ANIMATOR EN TALISMAN GRONINGEN
Tjaronn Chery heeft in 24 wedstrijden voor FC Groningen gescoord, de ploeg uit het noorden bleef in al deze wedstrijden ongeslagen (W16, G8 – alle competities). Wat dat betreft is zijn aanwezigheid dus goed nieuws voor Groningen.

16.22 uur: BOTTEGHIN KIJKT UIT NAAR FINALE
Voor Eric Botteghin wordt het een bijzondere wedstrijd. Hij speelde in het verleden bij PEC. Lees hier zijn vooruitblik.

16.15 uur: EERDERE FINALES VAN DE TWEE CLUBS
In de derde bekerfinale in de clubhistorie van PEC Zwolle was het vorig jaar eindelijk raak. In de eindstrijd van 1928 was RCH met 3-0 te sterk, in 1977 was FC Twente na verlenging de betere (3-0). FC Groningen stond alleen in 1989 in de bekerfinale en verloor toen met 4-1 van PSV.

16.00 uur: STILTE VOOR DE STORM?

Het is nu nog rustig in De Kuip, zo toont VI-verslaggever Reon Boeringa vanuit De Kuip. Dat zal snel anders zijn.
Het is nu nog rustig in De Kuip, zo toont VI-verslaggever Reon Boeringa vanuit De Kuip. Dat zal snel anders zijn.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.