Italianen moeten bloeden voor Chelsea-rekening Mutu

De FIFA heeft Juventus en Livorno gelast 21 miljoen euro over te maken aan Chelsea. De Italiaanse clubs moeten over de brug komen omdat Adrian Mutu niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Italianen moeten bloeden voor Chelsea-rekening Mutu

De zaak rond de 34-jarige spits van Ajaccio sleept zich al jaren voort, waarbij de oorsprong van het conflict ligt in het ontslag van Mutu bij Chelsea vanwege het gebruik van cocaïne. Na een schorsing van zeven maanden haalde Juventus hem transfervrij binnen, om hem vervolgens op huurbasis te stallen bij Livorno.

Chelsea ageerde tegen de overgang in 2005, omdat het daarmee niets terug zag van de investering die was gedaan door Mutu twee jaar eerder voor negentien miljoen euro over te nemen van Parma.

De Londense club eiste een compensatie en kreeg die na een slepende zaak langs verschillende (rechterlijke) instanties ook toegewezen van de FIFA. De Roemeense spits diende ruim zeventien miljoen euro te betalen.   

Inclusief rente is dat bedrag inmiddels opgelopen tot 21 miljoen. Maar omdat Mutu niet over de brug is gekomen, probeerde Chelsea de openstaande rekening te verhalen op Juventus en Livorno, die immers ook voordeel hebben genoten van de transfervrije overgang. Met de uitspraak van de FIFA heeft de Londense club daarin gelijk gekregen.

Met de uitspraak van de beroepscommissie van de FIFA lijkt de slepende zaak allerminst afgedaan. Juventus en Livorno hebben nog een kans de uitspraak aan te vechten bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne, en gaan gebruik maken van deze mogelijkheid.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen