Italiaanse klassieker met een Engels tintje in Genua

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de Derby della Lanterna tussen Sampdoria en Genoa van zaterdagavond 20.45 uur.

Italiaanse klassieker met een Engels tintje in Genua

In de geboortestad van Christoffel Columbus wordt zaterdagavond 20.45 uur de Derby della Lanterna afgewerkt: Sampdoria – Genoa. De ploeg met het mooiste shirt van de Serie A tegen de alleroudste club van Italië. De fusieclub tegen de traditievereniging. De nummer zes tegen nummer zeven.

De volledige naam van het in 1893 opgerichte Genoa bevat een duidelijke hint naar de wortels van de club. Genoa Cricket & Football Club is namelijk een Engelse vereniging. Genua ontpopte zich als bakermat van Il Calcio, doordat de stad na de opening van het Suezkanaal aan het einde van de negentiende eeuw een ankerplaats werd voor Engelse schepen die op weg waren naar Azië. In Genua ontstond een Engelse enclave en deze emigranten besloten hun favoriete sport ook in hun nieuwe thuisland te gaan beoefenen. Het is in het kort hoe football calcio werd.

De Engelse roots van Genoa verklappen ook waarom de club Genoa heet en niet Genova, zoals de hoofdstad van Ligurië in het Italiaans heet. In het verleden is vaak geopperd de Engelse clubnaam te Italianiseren, maar de traditie heeft standgehouden. Genoa is trots op zijn rol als bron van Il Calcio en dat mag iedereen zien. Daarom prijkt in het logo van de club ook de Engelse vlag.

Als grondlegger van het Italiaanse voetbal was Genoa in de beginjaren van het voetbal van Italië een van de beste clubs. Met negen landstitels is Genoa nog altijd de op-vier-na succesvolste club van Italië. De tijden van glorie zijn echter vervlogen. Tien jaar geleden beleefde Genoa de zwartste dag uit zijn historie, toen de club vanwege omkoping niet naar de Serie A promoveerde, maar naar de Serie C werd teruggezet.

Sinds 2007 is Genoa terug in de Serie A, waar het dit seizoen kanshebber is op het behalen van Europees voetbal. Bikkelaar Juraj Kucka is op het middenveld de motor van de ploeg, die door trainer Gian Piero Gasperini in een 3-4-3-formatie wordt geformeerd. De van AC Milan gehuurde M'baye Niang is de blikvanger voorin en met Mattia Perin kan Genoa beschikken over de meest talentvolle doelman van de Serie A.

Sampdoria is vanavond de thuisploeg in het gemeenschappelijke Stadio Luigi Ferraris. (foto boven) Waar Genoa de club is van binnenlandse successen, is Samp, dat weliswaar één keer de Scudetto won, de ploeg die meer internationale prestaties kan overleggen. De club reikte in 1992 tot de finale van de Champions League, waarin Barcelona dankzij een doelpunt van Ronald Koeman te sterk was. Ook de finale van de Europa Cup II (1989) en strijd om de Europese Super Cup (1990) ging verloren. In 1990 bemachtigde Samp wel de Europa Cup II.

Sampdoria-preses Massimo Ferrero viert de 0-1 zege op Genoa van 28 september met zijn spelers.
Sampdoria-preses Massimo Ferrero viert de 0-1 zege op Genoa van 28 september met zijn spelers.

Ook Sampdoria kende recentelijk een inzinking. Twee zelfs. In 1999 degradeerde de club, waar Clarence Seedorf zijn Italiaanse carrière begon, naar de Serie B. In 2003 keerde Samp terug, maar in 2011 degradeerde de club opnieuw. Deze keer duurde de afwezigheid op het hoogste niveau maar een jaar. Sinds de tot nu toe definitieve rentree heeft Sampdoria zich gemanifesteerd als middenmoter. Dit seizoen lonkt net als voor Genoa een Europees avontuur.

Trainer Sinisa Mihajlovic kan bij Samp sinds januari beschikken over aanvallers Samuel Eto'o en Luis Muriel. Vaandeldrager van de club is Angelo Palombo. De 33-jarige controleur is een pure clubman. Een kortstondig mislukt uitstapje bij Internazionale in 2011 daargelaten, speelt hij al sinds 2002 onafgebroken voor Samp, dat bestuurd wordt door de kleurrijkste voorzitter van heel Italië en misschien wel Europa: Massimo Ferrero.

Het rechthoekige Brits aandoende Stadio Luigi Ferraris is vanavond om 20.45 uur het decor van de Derby della Lanterna; een Italiaanse klassieker met een Engels tintje.

Programma
Juventus 20-02
20:45
Atalanta Bergamo
Sampdoria 21-02
20:45
Genoa
AC Milan 22-02
15:00
Cesena
Empoli 22-02
15:00
Chievo
Lazio 22-02
15:00
Palermo
Hellas Verona 22-02
15:00
AS Roma
Parma 22-02
15:00
Udinese
Fiorentina 22-02
20:45
Torino
Napoli 23-02
19:00
Sassuolo
Cagliari 23-02
21:00
Internazionale
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.