Internazionale lakmoesproef voor de Italiaanse 'Galácticos'

Reacties

VI-redacteur Michel Abbink blikt vooruit op de 23ste speelronde van de Serie A, waarin het thuis oppermachtige Juventus aantreedt tegen Internazionale.

Internazionale lakmoesproef voor de Italiaanse 'Galácticos'

Leonardo Blanchard is zo beduusd dat hij maar een sprint inzet. De bescheiden verdediger heeft het al even bescheiden Frosinone zojuist met een steenharde kopbal op 1-1 gebracht in de uitwedstrijd tegen Juventus en weet zich geen raad met zijn vreugde.

De treffer valt dusdanig laat dat de Bianconeri niet meer in staat zijn om te antwoorden. We schrijven 23 september 2015 en Blanchard bezegelt met zijn kopbal de mislukte seizoenstart van de vicekampioen van Europa, die door een goal van Simone Zaza op voorsprong was gekomen in het Juventus Stadium.

We spoelen door naar februari 2017 en nog altijd is Frosinone de laatste club in de Serie A die niet verloor op bezoek bij Juventus. Inmiddels komen de Canarini zelf weer uit in hun natuurlijke habitat van de Serie B, verdient Blanchard zijn brood bij Carpi en is Zaza zelfs al twee clubs verder. De lijst met Palermo-trainers, om een dwarsstraat in te slaan, moest al tien keer worden geactualiseerd na weer een ontslag.

De reeks van 27 achtereenvolgende thuiszeges is al een Serie A-record en als Juventus zondagavond (aftrap 20.45 uur) ook Internazionale verslaat, evenaart de club van trainer Massimiliano Allegri de serie die Saint-Étienne in 1974 en 1975 neerzette in de Ligue 1. Dan heeft in de vijf grootste competities - Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje - alleen Barcelona ooit een langere zegereeks genoteerd voor eigen publiek.

Zegereeksen in thuisduels grootste vijf Europese competities
Club Periode Aantal duels
Barcelona 1958-1960 39
Saint-Étienne 1974-1975 28
Juventus 2016-heden 27

Door van het Juventus Stadium een niet te overmeesteren fort te maken, kan de formatie van Allegri zich een grillige uitvorm permitteren. Liefst vier keer ging het dit Serie A-seizoen op vreemde bodem al mis voor Juventus, waardoor AS Roma nog altijd niet is gedegradeerd van 'naaste concurrent' tot 'best of the rest'. Een van die verliesbeurten leed Juventus op 18 september tegen Internazionale, het onbetwiste hoogtepunt tijdens het ultrakorte regime van Frank de Boer bij de Champions League-winnaar van 2010.

In aanloop naar de tweede ontmoeting met Internazionale is het de vraag of Allegri vasthoudt aan het 4-2-3-1-systeem dat hij hanteerde in de duels die volgden op de 2-1 nederlaag bij Fiorentina op 15 januari – nog zo'n voorbeeld van een in het water gevallen uitwedstrijd – en werd uitgelokt door de lichte blessure die Claudio Marchisio opliep en hem tot enkele weken revalideren noopte. Met Gonzalo Higuaín, Mario Mandzukic, Paulo Dybala, Juan Cuadrado en Miralem Pjanic allemaal aan de aftrap leek Juventus de voorbije wedstrijden een soort Italiaanse versie van de Galácticos van Real Madrid aan het begin van deze eeuw.

Lakmoesproef
Waar een coach als Carlos Queiroz bij De Koninklijke vooral een systeem ontwierp om een plaatsje te vinden voor al zijn vedetten, heeft Allegri al bewezen bereid te zijn sterren te offeren op het altaar van resultaat. Wie moet wijken als de weer herstelde Marchisio in de basis start? Of is de middenvelder zelf voorlopig veroordeeld tot de bank omdat Allegri wil vasthouden aan zijn frivole systeem?

Die laatste vraag is het meest intrigerend, omdat het duel met Internazionale niet alleen een lakmoesproef is voor de hervatting van de Champions League, waarin FC Porto wacht in de achtste finale. De Derby d'Italia is óók van zichzelf interessant, omdat Internazionale de laatste maanden aan een ongekende opmars bezig is. Potentiële Leonardo Blanchards, daar heeft de ploeg van De Boers opvolger Stefano Pioli er genoeg van.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.