Iniesta: 'Mooi om weer prijs te kunnen pakken tegen Real'

Reacties

Nu er in de Spaanse bekerfinale opnieuw een Clásico op het programma staat is Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta vastberaden revanche te nemen op Real Madrid voor de verloren Copa del Rey-eindstrijd van drie jaar geleden, die nog altijd pijn doet in Catalonië.

Iniesta: 'Mooi om weer prijs te kunnen pakken tegen Real'

De overwinning op Real Sociedad over twee wedstrijden (2-0, 1-1) zorgde ervoor dat voetballiefhebbers weer een extra editie van de Spaanse klassieker hebben om naar uit te kijken. Behalve het competitieduel op 23 maart in Camp Nou staan Barça en Real nu ook op 19 april tegenover elkaar in de strijd om de Spaanse beker. Net als in 2011 zal Estadio Mestalla, het stadion van Valencia, het decor van de titanenclash zijn.

Het biedt Barcelona de mogelijkheid de pijn van 1-0 nederlaag van drie jaar terug te verzachten. Want de rake kopbal waarmee Cristiano Ronaldo de verhitte eindstrijd van destijds in de verlenging besliste doet nog altijd pijn, zo biechtte Iniesta op tegen Spaanse media na afloop van de return tegen Real Sociedad. 'Die nederlaag heeft een litteken achtergelaten. Het is daarom mooi om tegen Madrid weer een prijs te kunnen pakken.'

Kentering
Gezien de vele prijzen die Iniesta de afgelopen jaren won, is het verlies van de bekerfinale van 2011 op het eerste oog slechts een kleine smet op de erelijst van de Catalaanse spelmaker. Dat Real op 20 april 2011 zegevierde betekende echter veel meer; het was een kentering, een afsluiting van een periode van bijna drie jaar zonder overwinning in een Clásico. De goal van Ronaldo maakte een einde aan de suprematie van Barça, dat in de zes voorgaande confrontaties ongenaakbaar was geweest met vijf zeges en slechts een gelijkspel.

Cristiano Ronaldo viert het doelpunt waarmee hij Real Madrid in 2011 de Copa del Rey bezorgde en ook meteen een einde maakte aan de onaantastbaarheid van Barcelona in Clásico's.
Cristiano Ronaldo viert het doelpunt waarmee hij Real Madrid in 2011 de Copa del Rey bezorgde en ook meteen een einde maakte aan de onaantastbaarheid van Barcelona in Clásico's.

Sinds de gevoelige nederlaag in Valencia is daar geen sprake meer van. Barcelona plaatste zich in de daaropvolgende weken weliswaar nog wel voor de Champions League-finale ten koste van Real, maar in competitiewedstrijden is de balans sindsdien volledig gelijk met twee zeges voor beide aartsrivalen en één gelijkspel.

Ook uit de vier dubbele ontmoetingen die daarna nog volgden in het Spaanse bekertoernooi (twee) en in het kader van de Spaanse Super Cup (ook twee) komt geen duidelijke winnaar naar voren. Barcelona zegevierde twee keer in 2011/12, Real Madrid sloeg terug met twee overwinningen in 2012/13.

Het heeft tot gevolg dat Barcelona meer en meer terrein heeft ingeboet op Real Madrid. De Koninklijke werd in 2012 landskampioen, gevolg door de landstitel in 2013 van de Blaugranas. Ook in het huidige kampioenschap zijn de verhoudingen volledig gelijk: beide clubs hebben na 23 speelronden 57 punten verzameld en zijn samen met Atlético Madrid koploper van Spanje.

Hongerig
Volgens Barcelona-trainer Gerardo Martino is zijn ploeg juist daardoor nog altijd hongerig naar prijzen. 'Mijn spelers krijgen weliswaar jaar na jaar de kans om finales te spelen, maar waarderen dat nog altijd enorm. En ik ben blij dat ik daar nu onderdeel van ben.' Voor de Argentijnse coach kan de Copa del Rey zijn tweede prijs met Barcelona worden. Eerder dit seizoen veroverde hij al de Spaanse Super Cup ten koste van bekerwinnaar Atlético Madrid.
(Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.